5. Novembra 2021.

Ispitivanje: Fajzerova pilula smanjuje rizik od težeg oblika kovida za 89 odsto

Big Portal

Ispitivanje je skraćeno, a Fajzer namjerava da podnese zahtjev za odobravanje upotrebe pilule Federalnoj agenciji za hranu i lijekove.

Ovaj rezultat nadmašuje procenat efikasnosti koji je kompanija Merk utvrdila za svoju pilulu molnupiravir, koja je prošlog mjeseca pokazala da može da prepolovi šanse za umiranje ili hospitalizaciju lica oboljelih od kovida 19 kod kojih postoji rizik od teže bolesti.

Fajzerova pilula se uzima po tri komada dva puta dnevno.

U testiranju je učestvovalo 1.219 pacijenata koji su imali blagi ili umjereni oblik kovida 19 i najmanje jedan rizični faktor za razvijanje težeg oblika, uključujući gojaznost ili starije životno doba.

Utvrđeno je da je 0,8 odsto ljudi iz grupe koja je uzimala pilule završilo u bolnici u roku od tri dana nakon što su razvili simptome, a niko od njih nije umro u periodu od 28 dana poslije liječenja.

Ispitivanje: Fajzerova pilula smanjuje rizik od težeg oblika kovida za 89 odsto

Kod pacijenata koji su primali placebo taj procenat je iznosio sedam odsto. U placebo grupi je umrlo osmoro ljudi.

Stope su bile slične i nakon pet dana od pojave simptoma – jedan odsto liječenih pilulama je hospitalizovano, a kod placebo grupe procenat je bio 6,7 odsto i kod njih je umrlo deset ljudi.

Antiviralnu pilulu treba uzimati u što ranijoj fazi, prije nego što se infekcija razvije, jer se tada postiže najbolji efekat.

Merk je testirao svoju pilulu u periodu od pet dana nakon pojavljivanja simptoma.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare