15. Marta 2022.

Ispijanje kafe – ritual bez kojeg Grci ne mogu živjeti

Big Portal

Vjerovatno jedna od najvažnijih osobina modernog grčkog društva, kafa nije samo dio svakodnevne rutine već i ritual bez kojeg Grci ne mogu živjeti.

grčka kafa
Foto: freepik.com

Uprkos ozbiljnoj finansijskoj krizi koja je pogodila društvo proteklih godina, kafa i dalje zadržava status ozbiljnog biznisa. Barovi i kafeterije dočekuju posjetioce, koji se redovno prepuštaju ovom svakodnevnom užitku.

Pauze za kafu mogu biti zaista duge u Grčkoj; sastanak uz šoljicu kafe je takođe savršen izgovor za upoznavanje, razgovor, opuštanje, igranje društvenih igara ili čak čitanje vijesti.

Tradicionalna grčka kafa
grčka kafa
Foto: freepik.com

Modernije kafeterije, popularne među mladima, nude izbor kafa koje se prave različitim metodama kuhanja. S druge strane, kafeneio je tradicionalnija vrsta bara, koju obično posjećuju stariji ljudi.

Izbor kafe varira u velikoj mjeri, od popularnog frapea, koji je zapravo stvoren u Grčkoj, do više tradicionalne grčke kafe, kao i još modernijih opcija, od kojih mnoge imaju italijanske nazive.

Poznata i kao ellinikó, tradicionalna grčka kafa je verzija turske kafe, koja se pretvorila u dio lokalne kulture za vrijeme otomanske okupacije.

Grčka kafa je gusti napitak, koji se priprema u malom loncu zvanom briki koji drži talog na dnu male šoljice. Talog koji formiraju ove osnove je izvor grčkog običaja proricanja sudbine.

Lokalno stanovništvo potvrđuje da je kuhanje savršene šoljice grčke kafe umjetnost.

Promoviše dugovječnost
grčka kafa
Foto: freepik.com

Tim istraživača je otkrio, da grčka kafa sadrži veliku količinu polifenola, što znači da njeno ispijanje zapravo može pomoći u čišćenju arterija i spriječiti razvoj srčanih bolesti.

Istraživanje je u nedavnom broju časopisa Journal of Agricultural and Food Chemistry, predstavila španska naučnica Maria-Paz de Peña i njene kolege.

Međutim, ovo nije prvi put da naučnici promovišu grčku kafu, zbog njenih zdravstvenih prednosti. Medicinski fakultet Univerziteta u Atini takođe je pronašao dokaze, da grčka kafa promoviše dugovječnost, kao dio studije o dužem nego inače životnom vijeku lokalnog stanovništva na grčkom ostrvu Ikarija.

Stanovnici Ikarije imaju, u prosjeku, duži životni vijek od opšte populacije, a mnogi žive daleko iznad 90 godina, pa čak i preko 100 godina. Istraživanje je pokazalo da je 87% onih, koji su učestvovali u istraživanju pilo između 3 i 4 šoljice grčke kafe svaki dan.

Izvor: greekreporter.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare