Island u avgustu dobija Muzej Evrosonga, odmah pored Ja-Ja ding dong bara - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Island u avgustu dobija Muzej Evrosonga, odmah pored Ja-Ja ding dong bara

Muzej posvećen najvećem svetskom muzičkom takmičenju na Islandu biće otvoren u avgustu. Ideja da se “Pesmi Evrovizije” na ovaj način ukaže čast potekla je nakon velikog uspeha filma “Pesma Evrovizije: Priča vatrene sage” pa dileme oko lokacije nije bilo – muzej je u Husaviku.

Osnivač i direktor Muzeja istraživanja u Husaviku, Orligur Hnefil Orligson, na ideju o muzeju koji bi bio posvećen “Evrosongu” došao je nakon što je video kako je na ljude uticao Netfliksov film, Pesma Evrovizije: Priča vatrene sage.

Film Vila Farela već godinu i po privlači brojne posetioce u mali grad na Islandu, a Orligur se nada da će otvaranjem još jednog mesta koje će pohoditi turisti uspeti da udahne život zajednici koja je propatila dosta tokom pandemije koronavirusa.

“Posle objavljivanja filma, tim koji stoji iza Muzeja istraživanja i ja počeli smo da tražimo načine kako da iskoristimo ovu neverovatnu priliku za revitalizaciju grada i njegovog turizma nakon ogromnog zastoja izazvanog pandemijom”, navodi Orligur.

Prema njegovim rečima, tim je od tada počeo da sarađuje sa RUV-om – islandskim javnim servisom, članom EBU, kao i sa zvaničnim tamošnjim klubom obožavalaca “Evrosonga”, kako bi u Husaviku bio osnovan privremeni muzej posvećen popularnom muzičkom takmičenju.

“Takođe, sastali smo se sa predstavnicima muzeja posvećenom grupi ABBA u Stokholmu i od jula 2020. godine smo u kontaktu sa Evropskom unijom emitera koja je pokazala interesovanje da pomogne da se projekat ostvari”, objašnjava Orligur.

Smešten pored “Ja-Ja ding dong bara” (kafe je nazvan po hit numeri iz filma) muzej će nuditi i karaoke.

Film neće biti u fokusu postavke muzeja. Biće izložena istorija samog “Evrosonga”, kao i islandskog kvalifikacionog takmičenja za nacionalnog predstavnika na “Pesmi Evrovizije”, festivala “Songkepnin”.

Danas objavljeno

Nakon 20 godina od razvoda Nikol Kidman progovorila na ovu temu

V.R.

Vjerovali ili ne: Kriptovalutama sada trguje i – hrčak, a već ima impresivne rezultate

V.R.

Strašni detalji iz života Britni Spirs: Otac joj kontrolisao čak i SMS poruke

V.R.

Ostavite komentar