Island kao simulacija Marsa: Pripreme za ekspediciju Mars 2020 - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Island kao simulacija Marsa: Pripreme za ekspediciju Mars 2020

Naučnici agencije NASA su za terensku pripremu za misiju Mars 2020 izabrali Island, a radi se o oblasti Lambahraun u podnožju glečera Langjökull, gde testiraju mali rover koji je identičan onom koji će se koristiti tokom ekspedicije.

Eksperti uslove na Islandu opisuju kao slične onima na Crvenoj planeti, a rover koji se testira je samo prototip onoga koji bi trebalo da krene put Marsa. Planirano je da se tokom misije koristi sistem kamera koji će kreirati trodimenzionalne mape terena, što bi trebalo da pruži dragocene informacije koje naučnicima do sada nisu bile dostupne. Budući da je Lambahraun takozvano „polje lave“, radi se o ekstremnim uslovima, koji su idealni za testiranje instrumenata koji će se naći u roveru. Oblast je pokrivena bazaltnim peskom koji je nastao od magmatskih stena koje su proizvod izlivanja lave, a eksperti ističu da je islandski pesak veoma sličan onom sa Marsa, i na Zemlji ne može da se nađe na još mnogo lokacija izvan Islanda.

Cilj misije Mars 2020, koja bi trebalo da počne u julu ili avgustu sledeće godine, jeste da se potraže dokazi o tome da je na Crvenoj planeti bilo života, te da se prikupe informacije koje će poslužiti za pripremanje misija koje će uključivati ljudsku posadu.

Izvor: Iceland Monitor

Danas objavljeno

Održano takmičenje u hakovanju – Windows 10 najviše puta hakovan

Vanja A

Intel Core i9-12900K overklokovan do 5.2GHz na svim jezgrima za performanse

Vanja A

Corsair donosi Elite LCD seriju AIO kulera

Vanja A

Ostavite komentar