"Islamskom molitvom za Kosovo oskrnavljena katedrala u Parizu" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Islamskom molitvom za Kosovo oskrnavljena katedrala u Parizu”

Skandal u čuvenoj pariskoj vojnoj katedrali Sen Luj, u kojoj je navodno oslobođenje države Kosovo obilježeno pjevanjem dijelova Kurana, zapanjilo je francuske vojnike koji smatraju da je na ovaj način katedrala oskrnavljena, rekao je nekadašnji vođa francuskih specijalaca na Kosmetu pukovnik Žak Ogar. “Ova bruka zapanjila je vojni kor. Naša…

Skandal u čuvenoj pariskoj vojnoj katedrali Sen Luj, u kojoj je navodno oslobođenje države Kosovo obilježeno pjevanjem dijelova Kurana, zapanjilo je francuske vojnike koji smatraju da je na ovaj način katedrala oskrnavljena, rekao je nekadašnji vođa francuskih specijalaca na Kosmetu pukovnik Žak Ogar.

“Ova bruka zapanjila je vojni kor. Naša vojska ima hrišćansku tradiciju i nemamo pravo da oćutimo ovo. Vlasti su, očigledno, zatečene ovom aferom i nije im prijatno”, rekao je Ogar za “Večernje novosti”.

Ogar je naveo da je protestno pismo, upućeno javnosti Francuske ovim povodom, do sada potpisalo više od 100 generala i visokih oficira Francuske.

On kaže da je za ovaj događaj saznao od prijatelja oficira koji mu se požalio na ceremoniji 22. maja, te da je odmah poslije toga napisao pismo biskupu francuske vojske Antoanu de Romaneu, protestujući zbog toga što se dogodilo.

Prema njegovim riječima, biskup je odmah reagovao i na praznik Vaznesenja Hristovog, 30. maja, na misi u istoj crkvi izgovorio zaštitničku molitvu.

U parohiji su istakli da oni samo koriste katedralu i da je njen vlasnik Muzej vojske.

U protestnom pismu francuskih oficira naglašava se da je recital organizovala lažna država i izražava rezigniranost, uz ocjenu da je katedrala, i to još vojnička, oskrnavljena pominjanjem dijelova islamske molitve.

“Prvi put u svojoj istoriji, a nadamo se i posljednji, otpjevan je poziv na islamsku molitvu u ovoj katedrali”, piše u pismu upućenom javnosti koje su potpisali francuski oficiri.

U ovoj čuvenoj katedrali koja pripada Vojno-memorijalnom centru “Invalidi”, u kojem je sahranjen Napoleon, u organizaciji takozvane kosovske ambasade priređena je ceremonija tokom koje su pjevani dijelovi Kurana, uz pominjanje Alaha, uz obrazloženje da se tako obilježava 20 godina od navodnog “oslobođenja” lažne države Kosovo.

Riječ je o muzičkom spektaklu u izvođenju “filharmonijskog hora” iz Prištine pod nazivom “Naoružani čovjek, misa za mir” Karla Dženkinsa, koja sadrži dijelove Kurana.

Danas objavljeno

Hrvatska: Јoš 3.258 oboljelih, preminulo 17 osoba

M.

Ivanić: Iznenadilo bi me da Dodik stane, mislim da će ostvariti sve najave

M.

“Svi ovi ljudi su onda glupi, a mi pametni?”

M.

Ostavite komentar