24. Oktobra 2022.

“Iskra” na Trgu Krajine: Banjaluka obilježila svjetski dan borbe protiv raka dojke

Big Portal

Predsjednik Saveza “Iskra” Suzana Kekić rekla je da je prošle godine u Centru za dojku Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci operisano 366 žena.

Ona je navela da se 10 odsto žena operisanih u UKC-u javi u Savez, te da je ova bolest još tabu tema.

Kekićeva, koja je imala karcinom dojke, pozvala je žene da redovno idu na kontrole i vrše samopreglede.

“Hvala Bogu već 19 godina može se živjeti sa tom bolešću, kad se izliječi na vrijeme sve je dobro”, rekla je Kekićeva.

Specijalista onkolog iz Klinike za onkologiju UKC-a Republike Srpske u Banjaluci Radmila Rašeta rekla je da je liječenje karcionama dojke veoma zahtjevno.

“Vrlo je bitno rano otkriti tumor dojke”, istakla je Rašeta i savjetovala ženama da se, ukoliko uoče bilo kakvu promjenu na dojci, obavezno jave ljekaru porodične medicine koji će ih uputiti na dalje dijagnostičke pretrage – ultrazvuk i mamografiju koje se nadopunjuju.

Načelnik Klinike za onkologiju u UKC-u Zdenka Gojković rekla je da je, prema posljednjim podacima iz 2017. godine, ukupno oko 550 novooboljelih godišnje od karcinoma.

Ona je navela da je prema podacima iz 2017. godine više od 100 novooboljelih žena starijih od 75 godina.

“Rak je izlječiv ako se rano otkrije”, rekla je Gojkovićeva i dodala da je pandemija virusa korona znatno uticala na to da pacijenti dolaze sa višim stadijumima bolesti.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je da u Domu zdravlja Banjaluka maksimalno rade na tome da se poveća broj preventivnih pregleda.

“To radimo zajedno sa gradom Banjaluka koji od 2019. godine izdvaja posebna namjenska sredstva za preventivne preglede”, navela je Todorovićeva i dodala da je uz pomoć grada nabavljen digitalni mamograf sa tomosintezom, jedinstven aparat u Srpskoj.

Savjetnik gradonačelnika Banjaluke za društvene djelatnosti Milada Šukalo rekla je da je u protekloj i ovoj godini grad Banjaluka podržao niz aktivnosti Saveza, ali i Doma zdravlja.

“Grad je ove godine kupio digitalni mamograf, izdvojena su značajna, rekordna sredstva za preventivne preglede”, istakla je Šukalo.

Međunarodni dan borbe protiv karcinoma dojke obilježava se 24. oktobra s ciljem podsticanja žena da redovno dolaze na preventivne preglede, a uz redovnu kontrolu, stručnjaci savjetuju i fizičku aktivnost, te zdravu ishranu.

BLportal.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare