"Isključivanje Katara i Saudijske Arabije neće biti od pomoći" - BIGportal.ba
Formula 1 Sport

“Isključivanje Katara i Saudijske Arabije neće biti od pomoći”

Direktor Formule 1 Stefano Domenikali rekao je da bi trke u Kataru i Saudijskoj Arabiji mogle da pokrenu napredak u pitanjima ljudskih prava u tim zemljama.

Zalivske zemlje su na meti kritika zbog pitanja ljudskih prava, a Domenikali je rekao da bi “zatvaranje tih zemalja imalo negativan efekat”.

Ovako važna promena ne može da se dogodi preko noći. To je kulturološka promena za koju će trebati vremena. Ali sve će biti ubrzano činjenicom da se tu odvijaju veliki dogadjaji, a Formula 1 igraće važnu ulogu u tome“, rekao je Domenikali, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Katar će narednog vikenda biti domaćin prve trke u Formuli 1, a sedam dana kasnije održaće se pretposlednja trka u šampionatu u Saudijskoj Arabiji. Sezona će se završiti 12. decembra u Abu Dabiju.

Domenikali je rekao da u ugovorima Formule 1 sa Katarom i Saudijskom Arabijom postoje garancije da će zemlje poštovati ljudska prava u svim aspektima povezivanja sa sportom, a da će ukoliko se ne povinuju, ugovori sa njima biti raskinuti.

On je naveo da su te zemlje već preduzele akcije koje podržavaju njihove tvrdnje da su ozbiljne po pitanju promena u svojim društvima.

Foto: Profimedia/Rodolfo Buhrer/La Imagem/Fotoarena/Sipa USA

Ako pragmatično pogledate šta rade, na primer po pitanju žena, u organizaciji imate žene na istaknutim pozicijama, zemlje rade i poštuju propise. Verujem da će pažnja koju donosimo biti od koristi za volju i želje za promenama koje ove zemlje pokazuju“, rekao je Domenikali.

On je dodao da je Formula 1 dovela nezavisne revizore da prate izgradnju nove staze u Saudijskoj Arabiji, kako bi se osiguralo da se prava radnika u potpunosti poštuju.

B92.

Danas objavljeno

Šapovalov namučio Medvedeva, Fric izbacio Rubljova, Cicipas “počistio” Švarcmana

Vanja A

Partizan želi da vrati štopera koji je odbio da igra za Stanojevića

Vanja A

Evo koliko je Jokiću stalo do reprezentacije

Vanja A

Ostavite komentar