26. Februara 2022.

Isključili 3G mrežu, uključili 5G i izazvali haos

Big Portal

Problem se pojavio kod modela marki koje su veoma česte na američkim putevima (Honda, Ford), ali je obuhvatio i one luksuznije (Bentley, Porsche).

Naime, sa isključenom 3G tehnologijom opcije povezivanja na Internet u automobilu više nisu bile dostupne. Tako su, u zavisnosti od marke i modela, automobili izgubili mogućnost daljinskog otvaranja i zatvaranja, povezivanja na Internet, kreiranja WiFi hot-spotova itd.

Problem je primećen na vozilima proizvedenim od 2012. godine, ali ni ona novija – iz 2020. nisu bila lišena problema.

Časopis Drive objavio je dugačak spisak automobila na koje je promena tehnologije uticala, međutim nisu svi podjednako pogođeni ovim problemom.

Na listi su, na primer, tri Fordova, šest Volvo i čak deset Audi modela.

Proizvođači automobila rade na rešenjima koja će zadržati funkcionalnost koju nudi 3G mreža. U nekim slučajevima (kod automobila General Motorsa i Honde) dovoljno je ažuriranje softvera.

Ponekad, međutim, problem mora da se rešava zamenom opreme u vozilu za primanje podataka u 5G tehnologiji – to se, recimo, odnosi na Volvo, Volkswagen i Ford.

Verovatno će se slični problem u SAD dogoditi i u nekom drugom trenutku, u drugim automobilima, kada i ostali mobilni operateri, kao što su T-Mobile (Sprint) i Verizon, takođe isključe svoje 3G odašiljače.

Proizvođači automobila koriste 3G povezivanje za različite usluge dostupne u automobilu. Neki brendovi podržavaju noviji 4G standard, koji je u doba 5G tehnologije već zastareo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare