6. Oktobra 2019.

Ishranom ublažite hormonski disbalans

Big Portal

Obroci su osmišljeni tako da u svakoj fazi ciklusa organizam dobije ono što mu treba, a telesna težina se smanjuje

PREDMENSTRUALNI sindrom povezan je sa lučenjem hormona estrogena i progesterona, dok se uz pomoć određenih namirnica možete osećati bolje i izgubiti kilograme, pokazuju rezultati istraživanja koji su sproveli naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Umesto da predmenstrualne tegobe budu razlog povećanog apetita i pojave viška kilograma, ovaj period može da se iskoristi kako bi se pravim namirnicama postigao hormonski balans. Organizovanjem ishrane, tako da u svakoj fazi ciklusa organizam dobije ono što mu treba, ispitanice su tokom šestomesečnog kliničkog ispitivanja u proseku izgubile 2,2 kilograma.

– Žene treba da uvedu više reda u svoju ishranu. Postoje faze tokom ciklusa kad je sasvim u redu da se jede više, ali to ne znači da treba posegnuti za polovinom torte ili ribom prženom u dubokom ulju. Postoje i druge namirnice koje mogu utoliti glad, a neće dovesti do nakupljanja masti u organizmu – rekli su nutricionisti u istraživanju.

PRVA FAZA

Dani od 1. do 5: Od prvog dana menstruacije, većina žena oseća olakšanje jer prestaju napetost, razdražljivost, bol u karlici i dojkama. Manji i laganiji obroci biće dovoljni. Telu treba obezbediti dovoljno vitamina C, najbolje iz voća. Zatim vitamin B, koji se dobija iz obroka sa zobenim pahuljicama,semenkama susama ili omletom od jaja. Najvažnije je obezbediti dovoljno gvožđa, kojeg ima u crvenom mesu, školjkama, pasulju, mahunarkama, tamnozelenom lisnatom povrću i susamu. Dobro je konzumirati i jogurt, kako bi se uneo kalcijum.

DRUGA FAZA

Dani od 5. do 13: To je faza kad žena počinje da se oseća dobro, jer raste nivo estrogena i energija. Ta faza traje oko 10 dana, a naziva se “folikularnom”, jer je to vreme sazrevanja jajašaca. Sa povećanjem energije bićete aktivniji. Biće vam potrebno više vitamina B12, kojeg ima u crvenom mesu, više kapsaicina, koji poboljšava prokrvljenost, a ima ga u čili papričicama.

TREĆA FAZA

Između 12. i 16: U ovoj fazi zrele jajne ćelije slobodno su krenule niz jajovod i mogu biti oplođene. To je faza u kojoj su žene najaktivnije i njihov seksualni nagon je na vrhuncu. Kvalitet ishrane je od presudne važnosti u ovoj fazi. Važno je obezbediti dovoljno cinka, ključnog za deobu ćelija i za zadržavanje plodnosti. Dobar izvor cinka su riba, smokve i žitarice.

ČETVRTA FAZA

Dani 15. do 28: Prva dva-tri dana ćete se verovatno osećati dobro, ali ostalo je najteže razdoblje tokom celog ciklusa. Estrogen i testosteron tonu, a telo proizvodi više progesterona. Počinje predmenstrualni stres, grčevi, bolovi, glavobolja, letargija, bol u grudima, umor i faze intenzivne gladi. Ako žudite za ugljenim hidratima, jedite ih, ali pazite da su to proizvodi od integralnih žitarica. Žudnju za slatkim utolite voćem, tamnom čokoladom, maslacem od kikirikija sa malo meda. Izbegavajte grickalice, keks i prerađene sokove. Magnezijum, omega-3 masne kiseline i mlečni proizvodi mogu da budu od pomoći.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare