Ove namirnice će dovesti do ugodnog sna, a u krvet, što je najvažnije, nećete gladni
Nemojte sebe terati da na spavanje odete praznog spomaka. Iako vam to ponekad prija, ovakva navika nija zdrava.
Ali, i ovde treba imati meru. Prejedanje ne dolazi u obzir nikad, pa ni u veče.
Gde se krije tajna ugodnog osmočasovnog sna? Nećete verovati, u kuhinji! Proverite zašto.
Čarobne namirnice:
– banane – imaju sva svojstva pilule za spavanje, a magnezijum kojim su bogate relaksira mišiće
– čaj od kamilice – blagi je prirodni sedativ koji opušta i telo i dušu
– toplo mleko – sadrži triptophan, aminokiselinu sa prirodnim sedativnim učinkom i kalcijum, koji uz sva druga svojstva, pomenutoj kiselini krči put kroz čitav organizam. Doda li se tome i lep osećaj povratka u detinjstvo – opuštajuće užitak pred san je potpun
– med – hrana bogova, kako ga od pamtiveka nazivaju, rastvoren u mleku ili čaju pred spavanje je najbolja energija za mozak
– bareni krompir – ne opterećuje stomak i sistem za varenje, a čisti organizam od otrova. Najbolje efekte ima ako se jede preliven toplim mlekom
– ovsene pahuljice – prava su riznica za dobar san, ponajpre zbog blagotvornog hormona melatonina. Ništa lepše nego preliti ih toplim mlekom, dodati meda i utonuti u carstvo snova
– badem – na šaci badema biće vam zahvalno pre svega srce, jer se u bademu nalazi sve ono što mu je potrebno za pravilan i spokojan rad. I više od toga – i triptophan i magnezijum
– semenke lana – dve kafene kašičice semenki prelivene mlekom povratiće vas iz mrtvih, jer su bogate omega-3 kiselinama, prirodnim sigurnim popravljačem raspoloženja
– zrna integralnih žitarica – pomešana sa toplim čajem i medom podstaći će proizvodnju insulina koji pomaže tripophanu da se razloži u telu i mozgu, gde se susreće sa serotoninom i sigurno uvodi u blažen san
– ćuretina – male porcije obarenog belog mesa obezbediće organizmu taman dovoljnu dozu proteina, a neće opteretiti stomak
Kolač za laku noć – recept za 12 niskokaloričnih kolačića
Potrebno vam je:
– 2 šolje brašna od celog zrna pšenice,
– pola kafene kašičice soli,
– jedna kašičica praška za pecivo,
– 2 velike i jako zrele banane,
– 1/3 šolje pirea od jabuke,
– 1/4 šolje meda i
– 1/2 šolje mleka ili sojinog mleka.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U velikoj posudi izmešajte brašno (mora biti od celog zrna kako umesto kolačića ne biste dobili loptice za golf), so i prašak za pecivo. U blenderu iseckajte banane, dodajte pire od jabuka, med i mleko. Sve to zajedno homogenizujte u blenderu. Dodajte kašu iz blendera u posudu sa brašnom i mešajte dok se se smesa ne izjednači (treba da bude lako vlažna). Oblikujte tanke kolačiće, poređajte ih u tepsiju i pecite oko 30 minuta, odnosno dok se ne stvori hrskava korica svetlo braon boje.
Sadržaj porcije (119 kcal): 1 g masti, 2,5 g belančevina, 27 g ugljenih hidrata, 10 g šećera, 133 mg natrijuma, 3 g vlakana i 35 mg magnezijuma.