30. Januara 2020.

Ishrana usklađena sa biološkim satom može da pomogne dijabetičarima

Big Portal

Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Tel Avivu zaključilo je da je za dijabetičare bolje da ishranu prilagode “biološkom satu”, što drugim rečima znači da ne jedu više od tri puta dnevno.

Uz to, izraelski naučnici poručuju da ishrana bazirana na šest obroka dnevno dugoročno povećava zavisnost dijabetičara od lekova, posebno od insulina. Ukratko, sve više je dokaza da je dijabetičarima bolje da jedu manje nego više puta dnevno. Isto, vrlo verovatno, važi i za zdravu populaciju.

Zanimljivi su i detalji novog izraelskog istraživanja: “Naše istraživanje predlaže pomeranje namirnica sa više skroba na jutarnje sate. Što dovodi do ravnoteže glukoze i poboljšanja kontrole glikemije među dijabetičarima tipa 2”, poručila je profesorka Daniela Jakubovic sa TAU Sakler medicinskog fakulteta.

“Verujemo da je kroz režim sa tri obroka dnevno moguće značajno smanjiti, pa čak i zaustaviti zavisnost dijabetičara tipa 2 od insulinskih injekcija, i smanjiti zavisnost od većine lekova za dijabetes”, objasnila je Jakubovic.

Oni su na 29 ispitanika upoređivali efekte ishrane bazirane na tri obroka u odnosu na ishranu sa šest obroka, koja se i dalje najčešće preporučuje dijabetičarima tipa 2.

Zaključak proizašao iz prikupljenih podataka je sledeći: Ishrana koja podrazumeva šest obroka nije efektna za kontrolu glukoze, pa su dijabetičarima potrebni dodatni lekovi i insulin. Uz to, pokušaj kontrole glikemije uz šest obroka dnevno dovodi do povećanja težine, što dodatno, vremenom, zapravo otežava kontrolu glikemije.

Izraelski eksperiment je u ishrani baziranoj na tri obroka dnevno insistirao na hlebu, voću i nečemu slatkom u prvom, jutarnjem obroku, kvalitetnom ručku i vrlo umerenoj večeri bez skroba, nečeg slatkog i voća.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare