Isa Mustafa nasleđuje Tačija? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Isa Mustafa nasleđuje Tačija?

U medijima se spekuliše da je deo koalicionog sporazuma Samoopredeljenja i DSK to da Isa Mustafa zameni Hašima Tačija.

Zvanični rezultati vanrednih parlamentarnih izbora na kosovskoj teritoriji nisu još saopšteni, dve vodeće stranke, pokret Samoopredeljenje i DSK, još se nisu dogovorile o ključnim mestima u budućoj vladi, a mediji tvrde da je deo koalicionog sporazuma i to da Isa Mustafa zameni Hašima Tačija.

Prema pisanju Metro gazete, a ranije danas i Gazete ekspres, Mustafa traži da nesmetano bude izabran za predsednika tzv. Kosova 2021. godine, te da je to deo sporazuma DSK o vladajućoj koaliciji sa Samoopredeljenjem.

Podseća se da je i sam Mustafa nedavno, u izjavi za Kljan Kosova, rekao da želi da bude predsednik i da tom funkcijom zaključi svoju političku karijeru.

Pokret Samoopredeljenje nije ni potvrdio ni demantovao tu informaciju i kažu da bi na to mogao da odgovori samo Albin Kurti. Sekretar tog pokreta Besnić Besljimi je rekao da je Kurti jedino ovlašćen da donosi odluke u vezi sa koalicionim sporazumom.

“To pitanje treba postaviti gospodinu Kurtiju, a ne tehničkim grupama ili gospodinu (Ljutvi) Haziriju (DSK)”, izjavio je Besljimi.

Metro gazeta piše da je upravo Haziri, koji se priključio radnoj grupi DSK za usklađivanje programa buduće vlade sa Samoopredeljenjem, otvorio to pitanje.

Haziri je, ističe se, to pitanje postavio kao problem koji DSK ima u razgovorima sa Samoopredeljenjem i dodaje da pitanje budućeg predsednika tzv. Kosova treba da bude rešeno sada, da se ne bi postavilo kao problem kada za neku godinu dođe na red.

Haziri želi da predupredi eventualnu situaciju koja se svojevremeno dogodila kada je za predsednicu tzv. Kosova “iz šešira izvučeno” ime Atifete Jahjage.

“Da bi koalicioni sporazum bio funkcionalan, moraju se razjasniti sve pozicije. Ako sada ne razjasnimo položaj predsednika, najavljujemo krizu 2021. godine. Isa Mustafa ispunjava sve uslove da bude predsednik Kosova”, rekao je Haziri.

Ova pozicija, prema koalicionom sporazumu, trebalo bi da pripadne DSK, jer su, kako se navodi, odustali od stava da Vjosa Osmani bude premijer nove vlade.

Gazeta metro podseća da Kurti nije uvek imao lepe reči za Mustafu, koji je u prethodnoj vladi bio premijer. Nazvao ga je, kažu, “srpskim vojnikom”, “kukavicom”, “Tačijevim podređenim” i napao mu kuću Molotovljevim koktelom.

Najzad, Gazeta metro podseća da je Tači 6. februara 2016. za predsednika tzv. Kosova izabran glasovima DSK, te da je glasanje održano u atmosferi velike napetosti, da je sednica parlamenta dvaput prekidana bacanjem suzavca i protestima pripadnika Samoopredeljenja na ulicama.

Danas objavljeno

Zaplijenjena droga od 10 miliona evra, hapšenje i u Srbiji

M.

Uoči sastanka sa Lavrovim iznenada preminuo ministar

M.

Petković: Kurti da prestane da obmanjuje javnost

M.

Ostavite komentar