Irski unionisti koče sporazumni Bregzit - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Irski unionisti koče sporazumni Bregzit

Irska Demokratska unionistička partija preti da podrije sporazum Velike Britanije i EU o Bregzitu u trenutku kada su London i Brisel nadomak rešenja.

Na dan ključnog samita EU u Briselu, irska Demokratska unionistička stranka (DUP) saopštila je da ne može da prihvati sporazum koji nadomak sklapanja, piše Gardijan.

“Kako stvari stoje ne možemo da podržimo ono što se sugeriše u vezi sa carinama i nedostakom jasnoće o rešenjima za PDV”, navodi se u tekstu koji su zajednički potpisali lideri partije Arlin Foster i Najdžel Dods.

Kako se ističe u tekstu Gardijana, saopštenje irskih unionista predstavlja snažan udarac Džonsonu koji se nada da će se iz Brisela vratiti sa sporazumom, koji bi potom osigurao u subotnjem glasanju u donjem domu parlamenta.

Deset glasova poslanika DUP su ključni za ishod glasanja, budući da su pristalice Bregzita u parlamentu najavile da neće glasati za sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU kojim se protive unionisti.

London i Brisel nisu dosad uspeli da se dogovore o granici između Severne Irske u sastavu Velike Britanije i Republike Irske, koja će ostati članica Evropske unije, čime bi se sačuvao mir na ostrvu, gde je već bilo višedecenijskog nasilja.

Pošto su Evropljani Džonsonov plan za Bregzit početkom oktobra odbili, britanski premijer je predstavio nove predloge irskom kolegi Leu Varadkaru.

Predloženo je da Velika Britanija sa Severnom Irskom formira carinsku uniju, koja bi istovremeno pripadala određenoj vrsti carinske zone sa Evropskom unijom, što ni Unija ni irski unionisti ne prihvataju.

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar