IRB ponovo kupila sve obveznice OC Jahorina - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

IRB ponovo kupila sve obveznice OC Jahorina

Obveznice Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ interesantne su samo Republici Srpskoj, te je bila jedini investitor spreman da uloži milione u zaduživanje OC na Banjalučkoj berzi.

Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske sama je kupila sve obveznice OC „Jahorina“ u iznosu od sedam miliona maraka, iako joj Olimpijski centar ni ranije nije redovno plaćao obaveze po osnovu ranije kupljenih obveznica, zbog čega je morala da podnese tužbu, saznaje portal CAPITAL.

Javna ponuda obveznica OC „Jahorina“ završena je 15. oktobra pri čemu je upisano i uplaćeno svih 7.000.000 obveznica. Cijena po kojoj su obveznice realizovane na berzi je jedna KM.

Za obveznice OC “Jahorina” niko nije bio zainteresovan, pa je nastupila IRB koja je kupila obveznice.

Obaveze po osnovu obveznica u OC ranije nisu redovno izmirivane, a to su potvrdili i u Društvu za upravljanje investicionim fondovima „Managament solutions“ ispred „VIB fonda“ kada su na Skupštini ackionara OC glasali protiv odluke o emisiji obveznica.

„OC „Jahorina“ do sada je imao dvije emisije obveznica. Kompletnu prvu emisiju kupila je Investiciono – razvojna banka (IRB) RS, a s obzirom na to da OC nije izmirivao obaveze, banka je podnijela tužbu i dobila pravosnažnu presudu.

IRB je taj dug pretvorila u kapital i postala vlasnik 90,6 odsto akcija OC, a krajem 2017. ponovo je kupila obveznice OC u iznosu od 10,3 miliona KM“, naveo je taj akcionar.

OC “Jahorina” sada otplatu obveznica garantuje mjenicama i zalaganjem žičare „Skočine“ i gondole „Partizan“. Obveznice su emitovane na period od 15 godina.

Olimpijski centar do sada se emisijom obveznica zadužio u dva navrata, 2011. godine kada je emitovano 15 miliona KM obveznica na period od 15 godina, a drugi put 2017. godine kada je emitovano 10,3 miliona KM obveznica na period od 12 godina.

Olimpijski centar „Jahorina“ u prošloj godini je zabilježio je dobit od svega 41.101 KM.

(Capital)

Danas objavljeno

Protesti protiv kovid mjera u Ljubljani

M.

“Sudija svjesno prekršio zakon” Draganu Borovčaninu 16 mjeseci zatvora

M.

“Kovid propusnice su samo početak, nećemo tu stati”

M.

Ostavite komentar