Iran zvanično prešao ograničenje za obogaćeni uranijum - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Iran zvanično prešao ograničenje za obogaćeni uranijum

Iran je zvanično prešao ograničenje od 3,67 odsto obogaćenja uranijuma, koje je uspostavljeno nuklearnim sporazumom postignutim 2015. godne sa svjetskim silama, izjavio je danas portparol iranske Organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi. Prema njegovim riječima, Iran će razmotriti da ubuće obogaćuje uranijum do 20 odsto ukoliko Evropa i dalje nastavi…

Iran je zvanično prešao ograničenje od 3,67 odsto obogaćenja uranijuma, koje je uspostavljeno nuklearnim sporazumom postignutim 2015. godne sa svjetskim silama, izjavio je danas portparol iranske Organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi.

Prema njegovim riječima, Iran će razmotriti da ubuće obogaćuje uranijum do 20 odsto ukoliko Evropa i dalje nastavi da zanemaruje obaveze preuzete nuklearnim sporazumom.

On je od evropskih potpisnica sporazuma zatražio da djeluju brzo i prije nego što Iran preduzme nove korake za povlačenje iz dogovora.

Iran je juče saopštio da će smanjiti svoje obaveze prema sporazumu potpisanim sa svjetskim silama 2015. godine tako što će podići stepen obogaćenja uranijuma.

Iranski zvaničnici su na konferenciji za novinare najavili da će Teheran svakih 60 dana nastavljati sa smanjenjem poštovanja obaveza, ukoliko države potpisnice sporazuma ne zaštite Iran od američkih sankcija.

Uranijum obrađen do čistoće od 3,67 odsto pogodan je za stvaranje električne energije i to je maksimalni nivo dozvoljen sporazumom.

Obogaćenje do 90 odsto omogućava da se uranijum iskoristi za proizvodnju nuklearnog oružja.

TANJUG

Danas objavljeno

“Nadamo se da Rusija ne igra igre”

M.

SAD tražile sastanak Savjeta bezbjednosti o Ukrajini

M.

Policijska akcija u Prijedoru, jedno lice uhapšeno

M.

Ostavite komentar