Iran: Ubice nuklearnog naučnika čeka "teška osveta" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Iran: Ubice nuklearnog naučnika čeka “teška osveta”

Ubistvo vodećeg iranskog nuklearnog naučnika od strane nepoznatih napadača visokopozicionirani politički i vojni zvaničnici u Teheranu povezuju s Izraelom.

Mohsen Fahrizadeh, vrhunski nuklearni fizičar koji je vodio Odjel za istraživanje i inovacije u Ministarstvu odbrane Irana, ubijen je u petak na periferiji glavnog grada.

Drugo ciljano ubistvo visokog iranskog zvaničnika nakon likvidacije Kasema Sulejmanija, komandanta elitne iranske jedinice “Quds” u američkom vazdušnom napadu u Bagdadu u januaru ove godine, izazvalo je snažne reakcije u Teheranu.

Sigurnosni analitičari upozoravaju da bi incident mogao potaknuti nove tenzije u regiji, jer su najviši iranski vojni zvaničnici obećali “snažnu odmazdu”. Prst je nedvosmisleno uperen u žestokog teheranskog protivnika Izraela.

Napadači su, prema medijskim izvještajima, digli u vazduh vozilo ispred Fahrizadehovog automobila prije nego što su otvorili nasumičnu vatru na njega. I Fkhrizadeh i ostali u automobilu zadobili su teške povrede. Vrhunski nuklearni fizičar odmah je prebačen u obližnju bolnicu, ali je podlegao ranama, rekli su izvori. Navodi se i da je njegov tjelohranitelj u kritičnom stanju.

Ministar spoljnih poslova Džavad Zarif bio je među prvima koji je osudio ubistvo nuklearnog naučnika, rekavši da je Izrael “vjerovatno umiješan”.

“Teroristi su danas ubili eminentnog iranskog naučnika. Ovaj kukavičluk, sa ozbiljnim naznakama izraelske uloge, pokazuje očajničko zagovaranje agresije počinitelja. Iran poziva međunarodnu zajednicu, a posebno Evropsku uniju, da okonča svoje sramotne dvostruke standarde i osudi ovaj čin državnog terora”, objavio je Zarif na Twitteru.

Osuđujući ubistvo, predsjednik iranskog parlamenta Mohamad Baker Kalibaf rekao je da je vrijeme za “smirenu politiku” prošlo i da je vrijeme da se “precizno osvete” za ubistvo naučnika.

General Mohamad Bakeri, načelnik Generalštaba vojske Irana, takođe je izdao saopštenje u kojem optužuje “teroriste” povezane s Izraelom da su ubili “jednog od rukovodilaca i sluga” iranske odbrambene industrije.

Bakeri, koji je dugo bio sarađivao sa ubijenim naučnikom, nazvao je to teškim udarcem na odbrambeni sektor zemlje i rekao da ubice očekuje “teška osveta”.

Iranski ministar odbrane Amir Hatami kazao je da ubistvo Fahrizadeha, koji je radio u njegovom ministarstvu, pokazuje “dubinu neprijateljske mržnje prema Islamskoj Republici”.

Atentat se dogodio u okrugu Damavand danas u 14.30 sati po lokalnom vremenu kada je Mohsen Fahrizadeh putovao privatnim vozilom u pratnji članova porodice.

Fahrizadehovo ubistvo dogodilo se uoči godišnjice atentata na još jednog iranskog nuklearnog naučnika Majida Šahriarija, koji je ubijen 2010. godine.

U prošlosti je preživio nekoliko pokušaja atentata. Nakon ubijanja mnogih nuklearnih naučnika posljednjih godina, Fahrizadeh je bio pod zaštitom iranskih sigurnosnih agencija. Takođe, njegove slike nisu objavljivane u medijima.

Fahrizadeh je predavao fiziku na Univerzitetu Imam Hosein u Teheranu, koji je povezan s Revolucionarnom gardom.

Danas objavljeno

Rusi žestoko odgovorili: Uništenje

Vanja A

Jasan plan? Jednim udarcem se uništava Evropa ali i…

Vanja A

Trese se Turska

Vanja A

Ostavite komentar