17. Augusta 2021.

Iran ljuti, Zapad preti

Big Portal

Uprkos upozorenjima Zapada da takav rad ugrožava razgovore o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma.

Agencija je 14. avgusta potvrdila da je Teheran dostigao treći korak četvorostepenoog plana u obogaćivanju uranijuma, navodi Rojters prema izveštaju agencije Ujedinjenih nacija (UN) u koji je imao uvid.

Iranski rad na obogaćivanju uranija naljutio je tri najveće sile Evrope i SAD jer ta tehnologija i znanje mogu da se upotrebe za izradu jezgra nuklearne bombe, a Teheran insistira da su njegovi ciljevi u potpunosti mirni i nastavlja da razvija novu vrstu goriva za reaktore.

Portparol američkog Stejt Departmenta Ned Prajs poručio je da Iran nema uverljivu potrebu za proizvodnjom uranijuma i da treba da prekine nuklearnu ekspanziju i vrati se pregovorima za potpuno sprovođenje nuklearnog sporazuma.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka kao potpisnica u ime Evropske unije(EU).

Izvor: Tanjug

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare