"Iran je lagao" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Iran je lagao”

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pohvalio je Irance koji protestuju protiv režima pošto je Teheran priznao da je greškom oboren avion sa 176 ljudi.

“Primećujem hrabrost iranskog naroda koji demonstrira na ulicima protiv režima. Oni zaslužuju slobodu i mogućnost da žive u bezbednosti i miru, što im režim sada poriče”, rekao je Netanjahu na hebrejskom jeziku na sednici vlade.

On je dodao da engleskom da je “Iran lagao”.

“Kao što su lagali o svom tajnom nuklearnom programu lažu sada o obaranju ukrajinskog aviona. Oni su od početka znali da su ga oborili, ali su namerno lagali. Obmanuli su čitav svet”, rekao je izraelski lider, ocenivši da je “to potpuno suprotno onome kako bi civilizovana zemlja trebalo da postupi”.

Netanjahu je izrazio saučešće žrtvama, kako je rekao, “iranske obmane i nemarnosti”.

Izraelski mediji navode da su Iranci bili užasnuti nakon što je Islamska revolucinarna garda rekla je njena jedinica oborila avion u sredu, misleći da je krstareća raketa.

Priznanju su prethodila tri dana glasnog poricanja iranskih zvaničnika da je avion oboren uprkos rastućim dokazima.

Iranci su u subotu uveče izašli na ulice u Teheranu da protestuju, a protesta je bilo i na drugim mestima.

Danas su razmešteni policajci za rasturanje nereda u iranskom glavnom gradu u očekivanju novih protesta.

Netanjahu je komentarisao proteste nekoliko sati nakon što je predsednik SAD Donald Tramp rekao da podržava iranske demonstrante, upozorivši režim da se ne obračunava sa njima.

Uz podršku protestima Netanjahu je ponovio pohvalu Trampu pošto je Bela kuća najavila novi talas sankcija protiv Irana posle iranskih raketnih udara na baze SAD u znak odmazde za ubistvo najmoćnijeg iranskog vojnog komandanta generala Kasema Solejmanija u udaru američkog drona.

“Pohvaljujem predsednika Trampa za nametanje novih i vrlo oštrih sankcija protiv Irana. Pozivam Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku da se pridruže američkom naporu. Oni moraju da idu u Savet bezbednosti i tamo moraju da aktiviraju sankcije o kojima je doneta odluka. Želeo bih da ponovim: Izrael neće dozvoliti Iranu da razvije nuklearno oružje”, rekao je premijer Izraela.

“Smrt Izraelu”
Sa druge strane, oni koji su okrenuti vlasti u nedelju su protestvovali ispred ambasada Velike Britanije, SAD i Izraela.

Demonstranti su palili zastave ovih zemalja i uzvikivali “Smrt Velikoj Britaniji”, “Smrt Sjedinjenim Državama”, “Smrt Izraelu”.

Iranske vlasti u prethodno potvrdile su da su na kratko zadržale u pritvoru britanskog ambasadora u Teheranu, saopštilo je juče britansko Ministarstvo spoljnih poslova osudivši hapšenje kao “grubo kršenje međunarodnog prava”.

B92

Danas objavljeno

Pojačane mjere povodom dolaska delegacije Srbije u Banjaluku

M.

Indonezija izgubila podmornicu kod Balija, traži pomoć Singapura i Australije

M.

Ništa od sastanka u Briselu: Vučić stiže 26. aprila, Kurti dva dana kasnije

M.

Ostavite komentar