29. Septembra 2019.

Iran ima informaciju da se sprema napad: Naftna infranstruktura u stanju pripravnosti

Big Portal

Kako navodi stanje pripravnosti je obavezno zbog pretnji o fizičkim ili sajber napadima, objavilo je njegovo minsitarstvo.

Ministar je objasnio da te mere treba da budu preduzete zbog američkih sankcija protiv Irana i totalnog ekonomskog rata koji Islamska republika optužuje Vašington da vodi protiv nje.

Teheran je 21. septembra negirao medijske izveštaje prema kojima su neka od iranskih naftnih postrojenja poremećena zbog sajber napada.

Rijad, Vašington, Berlin, London i Pariz optužuju Iran da je odgovoran za napad dronovima u kojima je 14. septembra oštećena naftna infrastruktura Saudijske Arabije kada je kraljevina, vodeći svetski izvoznik nafte, morala znatno da smanji proizvodnju.

Teheran negira bilo kakvu umešanost u taj napad za koji su odgovornost preuzeli jemenski Huti pobunjenici koje Iran podržava. Koalicija predvodjena Saudijskom Arabijom umešala se u rat u Jemenu od 2015. godine u podršku medjunarodno priznate vlade.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da njegova zemlja priprema odgovor na taj napad, da bi se nekoliko dana kasnije založio za vojnu uzdržanost. Vašington je posle napada dodatno pojačao sankcije Iranskoj centralnoj banci.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare