Iran i Irak protiv Vašingtona - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Iran i Irak protiv Vašingtona

Iranci će se braniti protiv bilo kakve vojne ili ekonomske agresije, izjavio je ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif i pozvao evropske države da učine više za očuvanje nuklearnog sporazuma koji su potpisale sa Teheranom.

Govoreći na konferenciji za novinare u Bagdadu sa svojim kolegom iz Iraka Mohamedom Ali Alhakimom, Zarif je saopštio da njegova zemlja želi da izgradi uravnotežene odnose sa svojim susedima u Arapskom zalivu i da je predloženo potpisivanje sporazuma o nenapadanju.

“Mi ćemo se braniti od bilo kakvih ratnih napora protiv Irana, da li je to ekonomski rat ili vojni, mi ćemo suočiti se sa tim naporima svom snagom “, rekao je Zarif.

Alhakim je rekao da se “Irak slaže sa Iranom i voljan je da deluje kao posrednik između svog suseda i Sjedinjenih Država”.

Osvrnuo se i na američke sankcije Iranu i dodao da Bagdad ne veruje da je “ekonomska blokada” plodotvorna.

“Mi govorimo vrlo jasno i iskreno da se protivimo jednostranim radnjama koje preduzimaju Sjedinjene Države. Mi stojimo uz Islamsku Republiku Iran”, izjavio je Alhakim.

Napetost između Irana i Sjedinjenih Država je porasla zbog napada na naftne tankere u zalivskom regionu. Vašington je za taj napad okrivio Iran, a poznato je da su SAD pokrovitelj teheranskog regionalnog rivala Saudijske Arabije.

Danas objavljeno

Hrvatska: Preminule 42 osobe, zaraženo još 2.106

M.

Merkelova zabrinuta

M.

Zetra spremna za početak masovne imunizacije u Sarajevu

M.

Ostavite komentar