26. Oktobra 2019.

Irak: Najmanje 30 mrtvih u novom talasu protesta

Big Portal

Desetine hiljada ljidi, uglavnom mladih i nezaposlenih muškaraca, preplavile su juče trgove i blokirale ulice u Bagdadu, protestujući zbog teške ekonomske situacije i lošeg rada javnih službi, prenosi AP.

Nereda je bilo i u Nasiriji, Amari, Samavi i još nekim iračkim gradovima.

Kako je saopštio visoki irački bezbjednosni zvaničnik, demonstranti u Bagdadu su poginuli kada su snage bezbjednosti ispalile bojevu municiju kako bi ih rastjerale.

On je rekao da je policija upotrijebila i suzavac i gumene metke protiv demonstranata.

Do nasilja u Nasiriji je došlo kada je iračka šiitska militantna grupa Asaib Al al-Hak otvorila vatru na grupu demonstranata koji su pokušavali da uđu u njenu lokalnu kancelariju, dok su u južnom gradu Amara učesnici protesta pokušali da uđu u kancelarije lokalne milicije.

Demonstranti su zapalili kancelarije šiitske političke partije i šiitske milicije u južnoj iračkoj provinciji Mutana, saopštila je policija.

Kancelarije pokreta Hikma i Asaib Al al-Hak zapaljene su u gradu Samava.

Protesti protiv korupcije, nezaposlenosti i nedostatka osnovnih usluga, koji su izbili početkom mjeseca, postali su nasilni pošto su bezbjednosne snage počele da koriste bojevu municiju.

Poslije nedjelju dana nasilja u prijestonici Iraka i južnim dijelovima zemlje, vladinom istragom utvrđeno je da su snage bezbjednosti koristile prekomjernu silu, usmrtivši 149 osoba i ranivši više od 3.000. Ubijeno je i osam pripadnika bezbjednosnih snaga.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare