20. Novembra 2022.

iPhone 15 će imati USB-C, ali će samo Pro modeli imati brzi transfer podataka

Big Portal

Apple, prema tvrdnjama insajdera planira da ubaci USB-C 3.2 ili Thunderbolt na Pro modele, dok će iPhone 15 model(i) imati USB 2.0 protok, kao dosadašnji Lightning. Ukoliko se ovo pokaže tačnim, novi iPhone modeli će ponovo praviti finu razliku između „običnih“ i Pro modela.

https://twitter.com/mingchikuo/status/1593052340235685888

Razlozi

Kao po običaju, Apple voli da napravi razliku između svojih serija telefona, odnosno da podstakne kupce da se odluče za neki od (skupljih) modela Pro serije. Ako se pitate zbog čega bi to neko uradio – odgovor je jednostavan: povezivanje iPhone na monitor i periferije, kao što to sada može sa iPad tabletima.

Teoretski, iPhone 15 bi sa brzim USB-C konektorom mogao da se poveže sa USB čvorištem na kojem su povezana dva 4K monitora, miš i tastatura, a vi onda, s obzirom na performanse novih iPhone telefona dobijate desktop računar.

USB-C 3.2 ima teoretske prosečne brzine od 20 Gb/s, dok su one kod USB 2.0 koliko ima Lightning maksimalno 53 Mb/s, što je jedva dovoljno za FullHD monitor i ne mnogo više od toga. Naravno, treba uzeti u obzir i finansijski momenat, jer USB 3.2 ili Thunderbolt zahtevaju moderniji kontroler, što znači i da će ti modeli više koštati za proizvodnju, nego sporiji USB 2.0 kontroleri

Izvor: Shutterstock

Brža konekcija ima potencijal da transformiše iPhone u nešto mnogo više od telefona. Sa druge strane Apple nije prvi koji bi se odlučio na takav korak. Huawei, Motorola i Samsung godinama unazad nude sličnu funkcionalnost, ali ne možemo da kažemo da su korisnici masovno usvojili desktop režime rada sa pametnim telefonima. Zato bi odluka Apple da promoviše nešto ovako bila dobra i za druge proizvođače i malo pogurala njihova rešenja kod korisnika.

Izvor: Benchmark

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare