25. Septembra 2022.

Invazija uništivača ječma: Krugovi u žitu ogromna šteta za proizvođače

Big Portal

Površina pod žitaricama veća od 40 fudbalskih terena uništena je od 2018. godine do danas zbog pojave takozvanih krugova u žitu, koji se poslednjih godina sve češće mogu videti u Engleskoj.

https://www.instagram.com/p/Ce25ADmMrd-/?utm_source=ig_web_copy_link

Poljoprivrednici su, u poslednjih pet godina (počev od 2018. i zaključno sa 2022. godinom), imali štetu od 30.000 funti (oko 33.600 evra), to jest toliko su mogli da imaju prihoda od žitarica sa površina na kojima su „iscrtana“ 92 kruga različitih veličina.

Pšenica i ječam koji su tokom tog perioda uništeni zbog ovog fenomena, mogli su da se iskoriste za 300.000 vekni hleba, a semenke iz spljoštenih stabljika repice moglo je da proizvede 600 litara ulja.

Krugovi u žitu su ove godine bili pod posebnom pažnjom zbog povećanog interesovanja za uspešnost žetve u vreme globalne krize hrane.

Cene žitarica su porasle otkako je u februaru izbio sukob između Rusije i Ukrajine, jer su ove zemlje najveći snabdevači na svetskom nivou.

Cena po toni pšenice na londonskom tržištu skočila je 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je cena ječma porasla gotovo 40 odsto, što je krugove u žitu učinilo znatno štetnijim po novčanike proizvođača.

„Zbrisali su svu pšenicu, oko tri ili četiri tone“, rekao je Džordž Hosford, poljoprivrednik u Severnom Dorsetu.

Hosford je 18. jula 2021. godine otkrio da je krug u žitu stvoren preko noći na jednom od njegovih polja i da je prečnika 70 metara.

„Naravno, ne verujem u glupost da su to uradili vanzemaljci. Smešno je što su se slike kruga pojavile na internetu za nekoliko sati“, rekao je Hosford novinarima Gardijana.

„Ipak, krug je na izuzetno udaljenoj poziciji. To se nije moglo nadgledati nigde osim sa malog dela parcele koja pripada mom komšiji koji mi je na to i ukazao“, objasnio je Hosford.

Prema njegovim rečima, ljudi koji iscrtavaju krugove u žitu koriste daske, užad i merdevine kako bi sravnili sa zemljom delove polja sa usevima.

„Obično biraju pšenicu, jer je fina i uspravna. S druge strane, ječam se mnogo naginje, tako da šare u polju ne izgledaju tako uredno“, navodi Hosford.

Ovaj poljoprivrednik procenjuje da je zbog krugova u njegovom žitnom polju na šteti oko 1.000 funti.

https://www.instagram.com/p/Ciwi9ToMgBQ/?utm_source=ig_web_copy_link

Kada se pročuje za krugove u žitu, posetioci često dodatno pogoršavaju štetu ulaskom u polje i gazeći netaknute delove. Lokacije krugova su obično navedene na sajtovima i drugim mestima gde se na internetu okupljaju ljubitelji ovakvih fenomena.

Iako oni koji prave ove krugove u žitu ne oštećuju zrna žitarica, žetva pogođenih područja postaje skoro nemoguća jer kombajn ne može da seče stabljike ispod 15 centimetara visine.

Poljoprivrednici kojima su na parcelama nikli krugovi kažu da odšteta od osiguranja često ne pokriva ni osnovne troškove obrade i setve.

Hosford je rekao da julski krug u žitu nije prijavio policiji jer je imao utisak da ga ne bi shvatili ozbiljno.

Iako je 15 krugova pokrivalo oko 55.000 kvadratnih metara žita u Viltširu tokom 2021. i 2022. godine, podaci dostupni javnosti pokazuju da je policija u toj oblasti primila tek tri prijave o šteti u vezi sa ovim incidentima.

Izvor: RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare