20. Juna 2019.

Intimni odnosi u filmovima: Šta se dogodilo s 18+ scenama?

Big Portal

HOLIVUDSKE osamdesete, a pogotovo devedesete, bile su nezamislive bez erotskih trilera. Red seksa, red zločina pa onda opet red seksa. 

Nisu to bili posebno kvalitetni filmovi i u većini slučajeva radilo se o trashy budalaštinama koje su napaljene gledaoce dovlačile u kina i videoteke kako bi na velikim i malim ekranima proučavali “onu scenu” iz Sirovih strasti i pokušali odgonetnuti vidi li se šta ili su zabrijali. 

Voljeli ih ili ne, filmovi poput “Sirovih strasti” bili su ogroman hit, a vratimo li se unazad, otkrićemo da je erotika bila neizostavni dio mainstream filmova. Ne samo u Hollywoodu već i u ostatku svijeta. 

Međutim, Washington Post nedavno je objavio analizu koja se bavi nestankom seksa u filmovima. Konstatovali su da postoji novi uzorak i da se holivudska ponuda svela na akcijske filmove bez seksa i porodične filmove u kojima takođe nećete pronaći ništa seksualno. 

I dok nas seksom bombarduju iz svih ostalih uglova, od portala do videospotova, seks na filmu gotovo je iščezao. Teško je i prisjetiti kada smo posljednji put imali film kao “Posljednji tango u Parizu”, “9 1/2 sedmica”, “Poštar uvijek zvoni dvaput”, “Sirove strasti”, “Sliver” ili “Mulholland Drive”. 

Šta se dogodilo? Je li to rezultat čistunskih udruga koje se bore protiv svake sise na ekranu ili su kontrolu nad Hollywoodom preuzeli konzervativci?

Odgovor će vas možda iznenaditi, ali ne radi se o konzervatizmu. Akademici koji proučavaju holivudsku kulturu tvrde da je stvar ekonomske prirode i da filmski biznis prolazi kroz korjenitu transformaciju koja je rezultat širih kulturnih, političkih i legislativnih promjena. 

“Hollywood jednostavno ne snima karakterne drame srednjeg budžeta u kojima su se scene seksa najčešće pojavljivale. Ono što se snima su filmovi koji moraju zadovoljiti tzv. četiri kvadranta, muškarce i žene, mlađe i starije od 25 godina. Ne radi se o novom puritanizmu, Hollywood je oduvijek bio puritanski nastrojen. Radi se o ekonomiji. Ubacite li seks u film, film će dobiti oznaku R, a to znači da nema klinaca, što znači da neće privući publiku iz sva četiri kvadranta”, objašnjava Stephen Galloway, kolumnist Hollywood Reportera. 

Izuzeci od tog pravila su filmovi kao “Rocketman” i “Bohemian Rhapsody” koji su uprkos scenama homoseksualne ljubavi donijeli zaradu veću od milijardu dolara. 

Isto tako, ne smijemo zaboraviti na #MeToo pokret koji je unio promjene vezane za ono što glumice mogu tražiti u svojim ugovorima. 

“Žene sve rjeđe pristaju na golotinju i ohrabrene su da ne pristaju na takve scene”, tvrdi Galloway i dodaje da u ovoj klimi postoje i posebni sistemi osiguranja koji spriječavaju da na internet procure golišave scene. 

Valja spomenuti i da glumice vrlo često potpisuju ugovore s modnim i beauty kompanijama koje traže da glumice budu izuzetno oprezne kod stvaranja imidža, a ako je internet prepun prizora iz scene seksa u vašem najnovijem filmu, to ne djeluje previše “sofisticirano”. 

Sve se to proširilo i na Netflix i HBO, gdje su klasične scene seksa prava rijetkost. Doduše, imamo ranije sezone “Igre prijestola” ili novu teen seriju “Euphoria” gdje ima muške golotinje, scena silovanja i scena seksa s gušenjem i korišćenjem droga. 

“Neki će roditelji je*eno popizditi zbog ovog”, rekao je za Variety tvorac serije Sam Levinson.

Isto tako, ne smijemo zaboraviti ni klimu koja je vladala u Hollywoodu prije #MeToo pokreta. Nije se rijetko događalo da su producenti tražili golotinju čak i kada za to nije postojalo opravdanje, a sam spomen imena Harveyja Weinsteina dovoljno je objašnjenje zašto su se neke stvari morale promijeniti. 

Profesorka Linda Hirshman, autorkaa nove studije o zlostavljanju i seksualnom uznemiravanju, tvrdi da su se mnoge glumice žalile na svoje kolege sa snimanja: “Prije #MeToo pokreta mnoge su glumice u scenama seksa doživjele da ih glumci zlostavljaju. Ponekad bi iskoristili situaciju i tokom snimanja ih dodirivali i tamo gdje nije bilo potrebno.” 

No, reagovati ili odvesti takvog glumca na sud značilo bi i kraj njihove karijere pa su rijetke glumice to činile. 

Glumice poput Reese Witherspoon i Meryl Streep udružile su snage u edukaciji mladih glumica i borbi protiv zlostavljanja u industriji u kojoj su mnoge od njih postajale žrtvama producenata, redatelja i agenata od kojih su mnogi muškarci. 

Hirshman dodaje da bi “smrt scena seksa” mogla imati drugo značenje za glumice: “Možemo nagađati da na ovaj način možda pokazuju tragove nove moći pa sada postavljaju granice u svom izlaganju mogućem zlostavljanju”. 

Index

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare