4. Marta 2021.

Interpol zaplijenio lažne vakcine protiv korone

Big Portal

Iz Interpola su istakli da su vlasti Južne Afrike zaplijenile falsifikovane vakcine protiv korona virusa nakon dojave ove međunarodne organizacije za policijsku saradnju sa sjedištem u Lyonu.

“Tri kineska državljanina i Zambijac uhapšeni su u toj operaciji provedenoj u Germistonu, u pokrajini Gautengu, u kojoj je otkrivena i ‘velika količina falsifikovanih maski'”, naveli su iz Interpola.

Osim toga, Interpol je pomogao i Kini gdje je policija otkrila mrežu za prodaju lažne vakcine protiv koronavirusa i upala u proizvodni pogon, uhapsila 80 osumnjičenika i zaplijenila više od 3.000 doza lažne vakcine.

“Iako smo zadovoljni navedenim ishodom, ovo je tek vrh ledenog brijega kada je riječ o kriminalu povezanom sa vakcinama protiv korona virusa. Ova hapšenja potvrđuju važnost Interpola u okupljanju glavnih učesnika javnog i privatnog sektora radi zaštite javne sigurnosti”, kazao je glavni sekretar Interpola Juergen Stock.

Interpol je još jednom upozorio da se na internetu prodaju neodobrene vakcine.

“Vakcine koje se reklamiraju na društvenim mrežama ili na ‘darknetu’ nisu legitimne ni ispitane te mogu biti pogubne”, istakli su.

(Klix)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare