20. Juna 2019.

Internet pomračenje u Etiopiji kao mjera protiv varanja na ispitima

Big Portal

Internet pomračenje, koje stanovnike Etiopije sprečava da pristupe bilo kojem online servisu, traje već osam dana, te izaziva nezadovoljstvo među građanima.

Pristup aplikacijama kao što su Whatsapp i Telegram onemogućen je još 11. juna, te je VPN konekcija jedini način da se probiju internet ograničenja. Spekuliše se da je do prekida došlo kako bi se studenti na završnim godinama fakultete sprečili da varaju na ispitima, što je drastična, ali kako upućeni tvrde jedina delotvorna mera.

Ethio Telecom, jedini telekom provajder u zemlji, odbio je da komentariše izvor problema, a iz Human Rights Watch kažu da bi povremena ukidanje interneta mogla da negativno utiču na ekonomiju zemlje i slobodu govora. Blokiranje interneta u celoj zemlji kako bi se nekoliko studenata sprečilo da vara na ispitima utiče na živote svih Etiopljana, i ukazuje na to da vlada komunikaciju sa ostatkom sveta može da prekine kad god joj se učini da je to neophodno.

Ovo nije prvi put da se Etiopija suočava sa ovim problemom, te je tokom 2018. zemlja bez konekcije bila čak tri meseca, a sve dok Abiy Ahmed nije izabran za premijera, a interneta najpre nije bilo u oblastima koje se najviše nisu slagale sa njegovim imenovanjem. Istina je da je nakon što je došao na poziciju novi premijer donekle unapredio slobodu govora, te oslobodio sve političke zatvorenike, ali nova online pomračenja ukazuju da se od starih praksi ne odustaje lako.

Izvor: CNN

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare