Internet kampanja zaštite djece povodom Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Internet kampanja zaštite djece povodom Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma

Centar za omladinski rad sprovodi kampanju “Nije šala” (#NIJEŠALA), povodom 1. aprila, Svetskog dana borbe protiv alkoholizma, čiji je cilj zaštita dece i mladih iz osetljivih grupa u vreme karantina kao mere sprečavanja širenja zaraze bolesti COVID-19.

Poseban cilj je da se pomogne deci i mladima čiji su jedan ili oba roditelja zavisni od konzumiranja alkohola, navodi se u saopštenju za javnost

“Cilj inicijative jeste da svi akteri omladinske politike i institucije koje brinu o zdravlju i kvalitetu života dece i mladih, kao i mediji, danas na svojim društvenim mrežama podele sadržaj u skladu sa temom zaštite dece i mladih, koristeći hešteg #NIJEŠALA simbolično aludirajući i na 1. april Svetski dan šale, jer alkoholizam nije šala”, piše u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da 7,5 miliona dece mlađe od 18 godina živi sa roditeljima koji je imao problem prekomerne upotrebe alkohola. “#NIJEŠALA da je u Evropi 16 odsto svih slučajeva zlostavljanja i zanemarivanja dece povezano sa alkoholom.

#NIJEŠALA što deca čiji su roditelji zavisni od konzumiranja alkohola češće imaju zdravstvene probleme i pate od depresije, anksioznost, poremećaja sna, što su sklonija delikvenciji i što razvijaju dva do sedam puta veću šansu da imaju problem sa alkoholom u nekom dobu svog života”, upozorava Centar za omladinski rad.

Dodaju da “#NIJEŠALA statistika prema kojoj je preko 96 odsto studenata u Srbiji probalo alkoholna pića, skoro 58 odsto u uzrastu od 14 do 17 godina, a više od 28 odsto pre 14. godine.

Najavili su da će tokom celog aprila objavljivati edukativne tekstove na temu zaštite dece i mladih od štetnog korišćenja alkohola, posebno iz aspekta prevencije širenja zaraze bolešću COVID-19.

Izvor: N1/Beta

Danas objavljeno

Vikend obrok: Francuska pita sa šljivama

Zeljka

Napitak za kojim su poludjeli Amerikanci, a piju ga i Rusi uz votku, brzo liječi mamurluk

Zeljka

Voćni kolač koji se topi u ustima: Neodoljiv spoj hrskavog i kremastog ukusa

Zeljka

Ostavite komentar