Interes RS ili privatni biznis? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Interes RS ili privatni biznis?

-Ovo nije prvi put da Dodik brani projekt Pelješkog mosta i mnogi se vjerovatno pitaju kako to da Dodik odjednom brani i hrvatske interese, ali kad se malo više zakopa u priču, razlozi za njegov stav nameću se sami po sebi, tvrdi hrvatski Express.

-Ovo nije prvi put da Dodik brani projekt Pelješkog mosta i mnogi se vjerovatno pitaju kako to da Dodik odjednom brani i hrvatske interese, ali kad se malo više zakopa u priču, razlozi za njegov stav nameću se sami po sebi, tvrdi hrvatski Express.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u utorak je izgradnju mosta Pelješac proglasio vitalnim nacionalnim interesom srpskog naroda u BiH i time, najvjerojatnije, onemogućio tužbu Bosne i Hrcegovine protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom za prava mora, pišu hrvatski mediji, dok hrvatski Express pokušava otkriti zbog čega Milorad Dodik brani projekt Pelješkog mosta

Ovo nije prvi put da Dodik brani projekt Pelješkog mosta i mnogi se vjerovatno pitaju kako to da Dodik odjednom brani i hrvatske interese, ali kad se malo više zakopa u priču, razlozi za njegov stav nameću se sami po sebi.

Kako prenosi Express, Jedan od mogućih razloga leži upravo u gradnji Pelješkog mosta, jer na raspisanom tenderu za gradnju pristupnih puteva do Pelješkog mosta, specifično za dionicu Duboka – Šparagović, najniža je ponuda Integral Inženjeringa iz Laktaša i iznosila je 321 miliona kuna.

Procijenjena vrijednost radova je 482 miliona kuna bez PDV-a i pitanje je hoće li hrvatska strana prihvatiti takav ugovor.

Prema dostupnim informacijama Expressa, ugovor sa Integralom još nije potpisan.

Da se radi o bilo kojoj drugoj kompaniji to bi bila tek još jedna vijest, ali riječ je, kako stoji u tekstu, o firmi blisko povezanoj sa samim Dodikom.

Dalje se podsjeća da je Integral još prije nekoliko godina bio pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnjivog sklapanja poslova sa Vladom RS, odnosno, kako se navodi, sa Dodikom.

U tekstu se podsjeća da je od 2000. do 2008. godine Integral u BiH izgradio autoputeve i druge objekte u vrijednosti od više od 300 miliona KM i da je veći dio poslova ta firma dobila zahvaljujući posebnom tretmanu.

Recept po kojem su im vladine institucije dodjeljivale poslove sastojao se u tome da bi oni imali najnižu ponudu, a kasnije bi aneksima na ugovore vrijednost uvećavana, čak i šesterostruko, kao u slučaju izgradnje administrativnog sjedišta vlade RS u Banjoj Luci, konstatuje se u tom teksu.

Generalni direktor i suvlasnik kompanije Slobodan Stanković kazao je da je sve poslove dobio putem tendera jer je uvijek imao najnižu ponudi i da mu niko ne može ništa. “Ne mogu se oni ponašati tako da mi ne odobre ako sam ja najjeftiniji”, kazao je on. “Otišao bi neko u zatvor ako bi dao nekome drugom, a ja najpovoljniji.”

Dalje se u tekstu navodi da se većina Dodikove imovine vodi na članovima njegove porodice, rodbine i najbližih partijskih saradnika.

Stanković, osim što je vlasnik firme “Integral inžinjering” je vlasnik brojnih firmi u Republici Srpskoj i Srbiji, za koje neki izvore tvrde da su zapravo Dodikove, konstatuje Express.

(BN)

Danas objavljeno

GSS BiH na Trebeviću spasili planinara sa psom

M.

Pokrenuta istraga: Predsjednik širio lažne informacije

M.

Određen pritvor Fuadu Kasumoviću

M.

Ostavite komentar