"Interes Hrvatske je ravnopravnost Hrvata u BiH" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Interes Hrvatske je ravnopravnost Hrvata u BiH”

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Sarajevu da je posjetio BiH kao prijatelj i partner sa ciljem unapređenja saradnje dvije zemlje, te da ponovi interes Hrvatske za ravnopravnošću Hrvata u BiH.

Hrvatska poštuje Dejtonski sporazum, koncept jedne države, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ali i drugih i na tom tragu ćemo ponoviti naš interes za ravnopravnošću Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, da on bude ravnopravan, da njegovi zastupnici budu legitimno zastupljeni u svim institucijama BiH – rekao je Plenković nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministra Zoranom Tegeltijom.

On je napomenuo da je njegova prva politička poruka da dolazi na tragu svih dosadašnjih posjeta i odnosa sa BiH u ime Hrvatske kao prijatelj i partner u želji da unaprijedi saradnju, te da pošalje poruku o cjelovitosti BiH i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda.

– Naši ragovori bili su na tragu dosadašnjih kvalitetnih dijaloga, stavili smo ih u kontekst, a to je da je Hrvatska više od osam godina članica EU, da je više godina članica Natoa i da želi maksimalno da pomogne BiH i u njenim reformskim naporima i njenom putu ka integracijama – istakao je hrvatski premijer.

Plenković je podsjetio da je Hrvatska u teškoj situaciji pandemije virusa korona pružila ruku podrške BiH da bi se zaštitili ljudi od pošasti koja je pogodila cijeli svijet, pa i ove dvije zemlje.

Danas objavljeno

Vlada Srbije ograničila cijene ulja, šećera i brašna

M.

Pretučen osnovac u Banjaluci

M.

Odgovor Moskve Berlinu: Prećutali ste

M.

Ostavite komentar