8. Novembra 2021.

Intelovi procesori Raptor Lake 13. generacije će možda nastaviti da podržavaju DDR4

Big Portal

Korisnici zabrinuti zbog veoma visoke cene DDR5 memorije mogu da kupe Z690 matičnu ploču sa podrškom za DDR4, što im omogućava da nastave da koriste memorijske komplete koji im verovatno služe godinama.

Portal PC Gamer sugeriše da bi CPU-i 13. generacije „Raptor Lake“ mogli nastaviti da podržavaju DDR4 memoriju. Dakle, ako razmišljate o tome da pređete na sistem 12. generacije i oklevate da potrošite veliki novac na DDR5 komplet, onda je ostavljanje DDR4 memorije a kupovina nove ploče, ipak pametan potez. Ako Raptor Lake podržava DDR4, nadamo se da će CPU 13. generacije biti kompatibilan sa Z690 DDR4 pločama nakon ažuriranja BIOS-a.

DDR5 memorija svakako nudi mnogo propusnog opsega, ali igre generalno preferiraju mešavinu visoke frekvencije i niskih tajminga, što pruža nisko kašnjenje. Slabost DDR5 memorije u ovoj ranoj fazi je njen relativno visok tajming i trošak. Čak ni kompleti sa visokim specifikacijama ne mogu da se podudaraju sa niskom latencijom DDR4 kompleta visokih specifikacija, što znači da je DDR4 i dalje savršeno održiv za sistem 12. generacije.

Intelovi procesori Raptor Lake 13. generacije će možda nastaviti da podržavaju DDR4

Ako se informacije iz glasina ispostave kao tačne, onda bi se kupovina kvalitetnog kompleta niske latencije od 3600 MHz mogla pokazati kao veoma razumna investicija. Nadamo se da ćete dobiti još barem nekoliko godina fore, do kad će, nadamo se, DDR5 kompleti biti pristupačniji.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare