Intelova nova mega fabrika za proizvodnju čipova u Ohaju je ulaganje vrijedno 20 milijardi dolara - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Intelova nova mega fabrika za proizvodnju čipova u Ohaju je ulaganje vrijedno 20 milijardi dolara

Intel ulaže 20 milijardi dolara u novu „mega lokaciju“ za proizvodnju poluprovodnika u Ohaju, potvrdila je tehnološka kompanija u petak.

Na lokaciji od skoro 1.000 jutara nalaziće se najmanje dve nove fabrike za proizvodnju čipova, iako Intel kaže da bi na kraju moglo da ih bude čak do osam. Izvršni direktor Pat Gelsinger rekao je Rojtersu da veruje da bi to moglo postati „najveća lokacija za proizvodnju poluprovodnika na planeti“.

Trenutno postoji nedostatak poluprovodničkih čipova, koji su ključna komponenta u skoro svakoj elektronici, od iPhone-a do automobila. Prvobitno proistekao iz obustavljanja proizvodnje u vezi sa Covid-19 i dodatno pod uticajem problema u lancu snabdevanja, Gelsinger je prošlog leta predvideo da će biti potrebno „godinu ili dve“ pre nego što snabdevanje ovim čipovima zadovolji neverovatnu potražnju. To je vremenski okvir koji stoji uprkos značajnim ulaganjima svoje kompanije i konkurenata kao što su Samsung i Taivan Semiconductor Manufacturing Co za povećanje proizvodnje, jer izgradnja novih fabrika i povećanje proizvodnje traju godinama.

Na primer, Intel je prošlog marta objavio da ulaže 20 milijardi dolara u izgradnju dve nove fabrike poluprovodnika u svom postojećem kampusu u Arizoni. Kompanija je počela da radi na tim lokacijama u septembru 2021. godine, ali se ne očekuje da će biti u potpunosti operativne do 2024. godine.

Očekuje se da izgradnja lokacije u Ohaju počne kasnije ove godine, sa ciljem da fabrike budu funkcionalne 2025. Smešten u okrugu Licking, lokacija će biti prva nova proizvodna lokacija kompanije Intel u poslednjih 40 godina i najveća investicija privatnog sektora u istoriji Ohaja. Očekuje se da će otvoriti hiljade radnih mesta, uključujući 3.000 novih mesta u Intelu i 7.000 građevinskih pozicija tokom izgradnje. Pored Intelove početne potrošnje na fabrike, kompanija kaže da će uložiti oko 100 miliona dolara u narednih 10 godina u lokalne univerzitete, koledže u zajednici i Nacionalnu naučnu fondaciju SAD.

Trenutno su SAD odgovorne za 12 odsto svetske proizvodnje poluprovodnika, prema Udruženju industrije poluprovodnika (SIA). Zemlje istočne Azije vode na tržištu, sa 75 odsto čipseta proizvedenog u regionu. Prošlog juna Senat je usvojio zakon kojim bi se uspostavili podsticaji za domaću proizvodnju čipova, ali ta mera tek treba da prođe kroz Predstavnički dom, uprkos dvopartijskoj podršci.

Benchmark.

Danas objavljeno

Nothing sprema svoj providni telefon

Vanja A

Tviter kažnjen sa 150 miliona dolara – prodavali privatne podatke korisnika

Zeljka

Dyson razvija robote za sve kućne poslove koje mi ne volimo da radimo

Zeljka

Ostavite komentar