29. Oktobra 2021.

Intel predstavio porodicu Alder Lake procesora 12. generacije sa podrškom za DDR5 i PCIe Gen 5.0

Big Portal

Ova nova generacija CPU-a će koristiti Intelovu hibridnu arhitekturu performansi i biće izgrađena na Intel 7 procesu.

Cela porodica 12. generacije sastojaće se od ukupno 60 procesora, a za početak, Intel će 4. novembra 2021. lansirati 6 šest novih otključanih desktop procesora. Ovi čipovi će biti prvi iz Intela koji će koristiti svoju hibridnu arhitekturu, koja koristi kombinaciju Performance-core (P-cores) i Efficient-cores (E-cores).

Karakteristika Core procesora 12. generacije je tehnologija Intel Thread Director, koja omogućava da dve nove mikroarhitekture jezgra rade besprekorno zajedno usmeravajući operativni sistem da postavi pravu nit na pravo jezgro u pravo vreme.

Izgrađeni su na Intel 7 procesu i podržavaće brojne nadolazeće tehnologije kao što su DDR5 memorija do 4800MT/s, PCIe 5.0 tehnologija do 16 traka, do 30MB Intel Smart Cache (L3) i 14MB L2 keš memorije, Wi-Fi 6E i naravno, Thunderbolt 4. Procesori K-serije će doći sa integrisanom grafikom, koja se zove Intel UHD Graphics 770.

Kao što je gore pomenuto, Intel će lansirati 6 procesora za početak 4. novembra 2021. Oni se kreću od Core i5 CPU-a do Core i9 CPU-a, a na vrhu je Core i9-12900K. Poseduje 8 P-jezgara sa hiperthreading-om i 8 E-jezgara, i podržavaće maksimalnu frekvenciju od 5,2 GHz, a opširnije informacije potražite na Anand Tech portalu.

6 novih Intel Core procesora za desktop računare 12. generacije sada je dostupno za pretprodaju kod OEM proizvođača, partnera i prodavaca. Njihova cena počinje od 264 USD i do 589 USD.

procesorintel.jpg

Komentarišući lansiranje, Gregori Brajant, izvršni potpredsednik Intela i generalni direktor Client Computing Group, rekao je:

Hibridna arhitektura performansi Intel Core procesora 12. generacije je arhitektonska promena omogućena bliskom ko-inženjeringom softvera i hardvera koji će generacijama doneti nove nivoe liderskih performansi. Ovo počinje dolaskom našeg vodećeg Core i9-12900K – najboljeg procesora za igre na svetu – i videćete još neverovatnija iskustva dok isporučujemo ostatak porodice 12. generacije i šire.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare