Intel povlači 4-jezgarni Xeon E-2274G zbog pregrijavanja - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Intel povlači 4-jezgarni Xeon E-2274G zbog pregrijavanja

Intel je objavio zvanični opoziv box varijante Xeon E-2274G centralnog procesora, zbog toga što se u fabričkom pakovanju nalazi neodgovarajući model hladnjaka, nedovoljan da obezbjedi navedene performanse procesora.

Opozvan je tzv “BOX” Xeon E-2274G, inače predstavljen tek prije tri mjeseca. Raspolaže sa 4 fizička jezgra klase Coffee Lake, koja uz pomoć Hyper Threading tehnologije udvostručuju broj logičkih jezgara. Izrađen je uz pomoć 14nm postupka i radi na baznih 4 GHz, dok turbo korak ide do 4.9 GHz. Opremljen je sa 8 MB memorije za keširanje podataka i prosječno troši 83W električne energije.

U pakovanju za potrebe hlađenja ovog čipa, Intel je predvideo DHA-A kuler. U pitanju je jedan od najslabijih i najjeftinijih hladnjaka koje Intel isporučuje. Ispostavilo se da ovaj kuler nije sposoban da ohladi ovaj procesor zbog čega se pregrijava u radu, često ulazi u “throttling” situacije kada zančajno obara radne frekvencije i na kraju su mu degradirane performanse ispod nivoa koji Intel obećava u zvančinim specifikacijama ovog proizvoda.

Intel je zbog toga opozvao ovaj procesor i naložio kupcima da ih spakuju i vrate na reklamaciju, a zauzvrat će dobiti nove modele. Zanimljivo je da se Intel osim opoziva odlučio i da potpuno ukine proizvod pod ovom oznakom, stavljajući ga u “End of Life” program posle samo tri mjeseca od starta prodaje. Umjesto njega izaći će novi model sa boljim i efikasnijim kulerom.

Ono što je još intrigantnije jeste činjenica da ovo nije prvi put da je Intel spakovao procesor sa TDP=83W u kombinaciji sa slabašnim DHA-A kulerom, ali da se ovog puta to očigledno obilo o glavu Intelu.

Izvor: Intel/Benchmark

Danas objavljeno

Otkriveno poreklo nepoznatog objekta pronađenog na Marsu

V.R.

Fitbit ukida podršku za desktop sinhronizaciju svojih uređaja

V.R.

Znate li šta je, i kako funkcioniše VPN?

V.R.

Ostavite komentar