Intel najavljuje svoje Ice Lake Xeon Scalable procesore - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Intel najavljuje svoje Ice Lake Xeon Scalable procesore

Intel je predstavio svoju treću generaciju Intel Xeon Scalable procesora, koji su namenjeni data centrima i drugim sistemima koji zahtevaju kompleksne nivoe obrade podataka.

Glavna nova funkcija, koja krasi ove procesore, jeste AI akceleracija koja koristi DL Boost. Intel tvrdi da su ovo jedini čipovi za data centre koji imaju ugrađen AI. U poređenju sa prethodnom generacijom, Intel obećava za 74% bolje AI performanse.

Novi Xeon Scalable procesori stižu u okviru Ice Lake familije, što znači da su kreirani u 10nm procesu, a Intel obećava poboljšanje od 46 procenata u uobičajenom radu. U poređenju sa prethodnim sistemom, kompanija obećava povećanje od 265% u prosečnim performansama.

Intel najavljuje svoje Ice Lake Xeon Scalable procesore

Svaki procesor može da ima do 40 jezgara i podržava osam kanala za DDR4-3200 memoriju, kao i 64 linije PCIe Gen 4 po slotu. Još jedna karakteristika, koju je Intel istakao, jeste kripto akceleracija koja omogućava bolje performanse za kriptografske algoritme.

Platforma uključuje i Intel Optane 200 seriju, Optane SSD P5800X i SSD D5-P5316 NAND SSD-ove, uz Ethernet 800 Series Network Adaptere i najnoviji Intel Agilex FPGA. Prisutni su i novi N-SKU čipovi za mreže, koji obećavaju 62% bolje 5G performanse.

intel2_132.jpg

Intel ističe da više od 800 provajdera cloud servisa koristi Xeon Scalable, a od ove godine svi vodeći provajderi će koristiti servise pokretane novom trećom generacijom ovih čipova.

Izvor: Neowin

Danas objavljeno

Žene tuže kompaniju Apple jer ih progoni AirTag

Vanja A

Može li da zamijeni Google? ChatGPT je novi četbot o kojem svi pričaju

Vanja A

Apple hoće „Made in America“ čipove za svoje uređaje

Vanja A

Ostavite komentar