Intel lansira Core i9 13900KS, turbo ide do 6 GHz - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Intel lansira Core i9 13900KS, turbo ide do 6 GHz

Prije nekoliko mjeseci, Intel je zvanično ažurirao svoj poznati softver za overkloking – Extreme Tuning Utility (XTU) kako bi se pripremio za dolazak 13. generacije Core procesora (Raptor Lake).

Dodao je tri nove funkcije za overkloking na novim platformama koje nas očekuju u budućnosti, uključujući dodavanje funkcije za “per-Core” OC Turbo Velocity Boost (TVB), paket OC TVB mogućnosti i Efficient TVB. Kasnije, kada je Intel upriličio tehničko predstavljanje Raptor Lake procesora u Izraelu, potvrdio je da frekvencija najjačih modela 13. generacije može da dostigne 6 GHz, postavši tako prvi x86 procesor koji je dostigao 6 GHz u komercijalnoj verziji proizvoda dostupnog krajnjim korisnicima u slobodnoj prodaji.

Tokom naših testova smo potvrdili da Core i9 13900K u kombinaciji sa nekom boljom pločom kao što je Gigabyte Z790 AERO uz pomoć “Instant 6 GHz” funkcije, bez problema dostiže radnu frekvenciju od 6 GHz u slučaju rada pojedinačnih jezgara.

Nedavno su neki od korisnika na internetu otkrili da je jedan kanadski prodavac ulistao seriju još uvek zvanično neobjavljenih Core procesora 13. generacije. Naime, na web ponudi se pojavio Core i9-13900KS model. Nije jasno da li će granica maksimalne potrošnje energije biti veća od one kod Core i9-13900K koja je ionako u pojedinim trenucima previsoka. Nova serija će koristiti najbolje primerke Raptor Lake-S čipova, a cena od 971,99 kanadskih dolara je 22% veća od “običnog” Core i9-13900K. Naravno, ova cena nije nužno zvanična maloprodajna cena, jer je vrlo verovatno da se radi samo pilot ponudi da bi se videlo kako kupci reaguju.

XTU13generacijaIntelCore13900K.jpg

Mnogi ovaj potez Intela vide u svetlu najave priprema kompanije AMD za otpočinjanje proizvodnje Zen 4 arhitekture sa 3D V-Cache tehnologijom koja donosi dodatno poboljšanje gejming performansi. Odgovarajuća serija Ryzen 7000X3D procesora će verovatno debitovati na CES 2023 sajmu početkom iduće godine. Intel će pokušati da se odupre uticaju Rizen 7000X3D serije upravo sa Core i9-13900KS modelom.

Benchmark.

Danas objavljeno

Samsungov standardni Galaxy S23 telefon bi mogao da ima sporiji skladišni prostor

Zeljka

Apple će naredne godine predstaviti preklopni iPad

Vanja A

Otkriven propust koji omogućava hakovanje Facebook šifre

Vanja A

Ostavite komentar