Intel je stavio tačku na glasine o skrivenoj funkciji na 13. generaciji Intel Core procesora - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Intel je stavio tačku na glasine o skrivenoj funkciji na 13. generaciji Intel Core procesora

Pre nego što je 13. generacija Intel Core procesora zvanično puštena u prodaju, kolale su glasine o tome da će novi procesor posedovati specijalnu DLVR (Digital Liner Voltage Regulators) mogućnost koja precizno kontroliše radni napon procesorskog jezgra. Prema rečima Intela, nakon aktiviranja DLVR funkcije, radni napon centralnog procesora je manji za 160 mV, a što prevedeno u ukupnu potrošnju čipa znači smanjenje za 20-25%. Praktično rečeno, pad napona od 21% je otprilike ekvivalentno porastu performansi za 7% – nije malo.

Međutim, kada je procesor konačno stigao do korisnika i kupaca, ispostavilo se da od DLVR mogućnosti nema ni traga, ni glasa. U početku niko nije vodio računa tako da je ovaj nedostatak isprva prošao potpuno neopaženo. Međutim, nakon nekoliko dana od promocije, pojedini korisnici su primetili “CPU DLVR Bypass Mode Enable” opciju u BIOS-u matičnih ploča.

Shamino, jedan od legendarnih overklokera, potvrdio je da DLVR postoji na 13. generaciji Core procesora. Tako je bilo sa pretprodukcijskim primercima sa kojima je isprva testirao, ali nakon što su pušteni u prodaju, DLVR funkcija je hardverski blokirana bez mogućnosti da se naknadno aktivira. Možda će biti “otključana” na nekim budućim procesorima.

Nakon što je vest o “skrivenoj” funkciji novih procesora dospela u javnost, svi su zaključili kako je Intel namerno sakrio ovu funkciju, čuvajući je za sledeću 14. generaciju Core procesora.

Komentarišući zbivanja i prašinu koja se digla u stručnijem delu korisničke populacije povodom skrivanja DLVR funkcije, Intel je dao svoj odgovor. Za raziku od špekulacija koje su se pojavile na internetu, Intel je decidirano izjavio kako DLVR funkcija nikada nije bila u planu za 13. generaciju Raptor Lake procesora. Niti je funkcija ugrađena, niti je planirana i to je sve što treba da znate.

Što se tiča njenog pojavljivanja u BIOS-u matičnih ploča pojedinih proizvođača, Intel je rekao da su sa pojedinim partnerima tokom razvoja radili na testiranju različitih, mahom novih tehnologija i poboljšanju postojećih koje su bile implementirane na procesorima.

To zapravo više potvrđuje prethodne izjave pomenutog overklokera koji je angažovan od strane kompanije ASUS za potreb testiranja i razvoja novih ploča. On je kao što smo ranije naveli, tvrdio da su prototip CPU primerci Raptor Lake procesora koje su dobili i imali prilike da isprobaju tokom pripremnog perioda pred izlazak nove platforme, zapravo imali potpuno funkcionalnu DLVR mogućnost. Ostaje da vidimo hoće li se pojaviti neka “Special Edition” Raptor Lake verzija kao odgovor na predstojeće Ryzen 7000 X3D V-Cache procesore ili ćemo morati da sačekamo 14. generaciju Core procesora, pa da vidimo DLVR na delu i u akciji!  

Izvor: : Kuai Technology

Danas objavljeno

ChatGPT je najbrže rastuća internet aplikacija svih vremena

Zeljka

Netflix se “ispalio”

Zeljka

Korisnici će uskoro saznati kako TikTok koristi njihove podatke da bi ih kontrolisao

Zeljka

Ostavite komentar