4. Augusta 2022.

Intel iznenada obustavio planove za 3nm proizvodnju, TSMC zatečen

Big Portal

Međutim, najnoviji izveštaj istraživačke agencije TrendForce kaže da je Intel, koji je prvobitno bio prvi kupac TSMC 3nm čipova, odložio vreme početka masovne proizvodnje. Umesto da počne sa kupovinom tokom druge polovine ove godine, isprva je odložio na prvu polovinu sledeće godine zbog problema sa dizajnom procesora i verifikacije proizvodnog procesa, da bi na kraju sve bilo stopirano do kraja sledeće godine.

Konkretno, Intel je otkazao sve porudžbine 3nm čipova koje je trebalo da napravi TSMC do kraja ove godine, izuzev malog broja probnih wafer-a u svrhu postupka verifikacije i testiranja.

Intelu mnogo toga ne ide od ruke

Takođe je naglašeno da Intel ima problema sa uhodavanjem sopstvene „Intel 4“ tehnologije proizvodnje i ukoliko ne uspe da proizvede potrebne količine silicijuma za Meteor Lake CPU, mogao bi ponovo da razmotri mogućnost da prebaci proizvodnju pod okrilje TSMC-a. To bi moglo pomoći TSMC-u da dodatno poveća prihod, ali na osnovu Intelovih nedavnih tvrdnji, izgleda da je postignut napredak u proizvodnji sopstvene tehnologije pokazujući dobre rezultate, ali ostaje da vidimo kako će to ići u 2023. Godini.

Intel_Tsmc_3nm.jpg

Ova neočekivana situacija je prema pisanju wccftech-a, potpuno poremetila planove TSMC-a, jer da nije bilo onoga što je pošlo po zlu sa samim 3nm procesom, to bi značilo da bi Apple ne samo bio prvi na tržištu sa TSMC 3nm tehnologijom, već bi bio i jedini kupac ove i sledeće godine, u vidu M-serije i A17 BIonic procesora itd.

Za TSMC, cena  pokretanja 3nm proizvodnje je ogromna, a Intelov iznenadni otkaz porudžbine će dovesti do revizije i usporavanja plana proširenja kapaciteta, što će sa druge strane smanjini troškove investiranja u nove proizvodne linije. S jedne strane, obavestiće dobavljače opreme da usklade svoje isporuke za 2023. godinu, a sa druge strane će smanjiti i kapitalne izdatke.

Pošto su AMD, MediaTek i Qualcomm 3nm proizvodi planirani za 2024. godinu, TSMC-ov 3nm će biti na dobrom kursu, uključujući postizanje značajnog prihoda i profita.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare