18. Jula 2022.

Intel Core i9-13900K je samo 5% bolji od i9-12900K u igrama

Big Portal

Da se razumemo, Intel Core i9-12900KF je vodeći Raptor Lake čip i jedan od najboljih procesora današnjice, pa ne čudi što je on prvi izbor za poređenje. Sa procesorima ove klase i vrhunskim grafičkim kartama, ono što očekujete su igre na najjačim podešavanjima. Nažalost, u tom okruženju razlike u odnosu na pomenuti Intel Core i9-12900KF, bar po prvim testovima, su između 3 i 6 procenata.

Igre.jpg

Sintetički testovi

Nedavno je izašao prvi video u kojem se kroz sintetičke testove provlači ovaj isti Intel Core i9-13900K QS procesor, a na crtu mu je postavljen Intel Core i9-12900KF (verzija Core i9-12900K bez integrisane grafike). Procesori su poređeni na istoj platformi, a novi procesor je pokazao oko 10% bolje performanse u poslovima koji koriste jednu izvršnu nit i oko 35% u onima koji podržavaju paralelni rad sa više izvršnih niti (multithread).

Isti kanal sada je obavio testiranje sa velikim brojem igara, kako biste mogli da znate šta da očekujete ukoliko planirate da uskoro kupujete novi računar. Za potrebe testiranja korišćena je GeForce RTX 3090 Ti grafika kako bi potencijal procesora mogao da dođe do izražaja. Pored rezultata Extreme Player je pokazao i grafikone sa potrošnjom u kojima se vidi da noviji Core i9 procesor troši znatno više struje od svog prethodnika.

Potrosnja.jpg

Nažalost veća potrošnja nije rezultovala boljim performansama, pa ne može da se povuče paralela da je u igrama u kojima je procesor „vukao“ više struje broj frejmova veći. Tako je na primer Horizon Zero Dawn igra u kojoj je novi Core i9 13900K trošio znatno više od prethodne generacije, ali se to nije odrazilo na performanse. Ukupno gledajući, prosečna razlika u potrošnji je bila 28%, što je ozbiljan skok, posebno kada se uzme u obzir da taj skok nije srazmeran performansama.

Naravno, dok ne izađe regularna prodajna verzija nove generacije Intel procesora ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da su razlike zaista ovolike, ali i ove prve informacije dosta govore same po sebi.

Rezolucija.jpg

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare