Intel Core i9-11900K benchmark rezultat ukazuje na CPU koji bi mogao ugroziti AMD - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Intel Core i9-11900K benchmark rezultat ukazuje na CPU koji bi mogao ugroziti AMD

Intel Core i9-11900K procesor, premijum model koji bi uskoro trebalo da bude objavljen u okviru Rocket Lake linije naredne generacije, primjećen je na onlajn benchmarku. Test pokazuje da CPU značajno nadmašuje AMD Ryzen čipove u single-core performansama, a dobro se pokazuje i u multi-core testovima.

U Geekbench rezultatu, Intelov dolazeći osmojezgarni CPU je navodno prikazan u svojim finalnim specifikacijama. Ima boost takt od 5.3GHz (uz Thermal Velocity Boost) i osnovni radni takt od 3.5GHz. Testiranjem na Geekbenchu, najveći rezultat koji je 11900K ostvario iznosi 1095 i 10994 u testovima sa jednim i više jezgara. Testovi su odrađeni na Gigabyte Z490 Aorus Master ploči i uz 32GB 3600MHz RAM-a.

Pomenuti single-core rezultat je najveći koji je do sada viđen na Geekbenchu i za 13% je bolji od onog koji postiže Ryzen 9 5950X. Naravno, rezultati mnogo više idu u prilog AMD procesora kad su u pitanju multi-core testovi, gde je Ryzen za 27% brži. Naravno, AMD-ov CPU ima 16 jezgara, dok ih Rocket Lake ima osam.

U poređenju sa aktuelnim osmojezgarnim rivalom, modelom Ryzen 5800X, Intelov čip je za preko 5% brži. Pored toga, 11900K nadmašuje aktuelni Comet Lake premijum model 10900K u multi-core testu, ali samo za manje od 30 poena. Očekivano, u single-core testu je bolji za 35 procenata.

Naravno, kada su u pitanju procuereli benchmarking testovi uvek je potreban oprez. Čak i ukoliko se radi o verifikovanim rezultatima moguće je doneti samo limitirane zaključke, bar dok se čipovi ne uporede u realnom radu. Druga bitna stavka, koaj će mnogima biti od značaja, jeste potrošnja i nivoi zagrevanja Rocket Lake čipova. Takođe, tu je i tema cene kao i uvek (mada u poslednje vreme stižu pozitivne naznake od strane Intela).

Izvor: Benchmark/TechRadar

Danas objavljeno

Moskovski sud optužio osam REvil hakera za ransomvare napade širom SAD

Vanja A

DxOMark: kamera vivo X70 Pro nadmašuje iPhone 13

Vanja A

Telefon koji dominira u Kini je iPhone

V.R.

Ostavite komentar