25. Januara 2022.

Institut za javno zdravstvo nabavio novi PCR aparat

Big Portal

Aparat je nabavljen u okviru međunarodnog projekta “Javnozdravstvena spremnost za epidemije i vanredne situacije koje prelaze granice država”.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu Jela Aćimović rekla je da je ovo značajan projekat, koji ima niz aspekata, a čiji je zajednički cilj bolji odgovor na izazove pandemije.

Menadžer projekta Aljoša Đudurović naveo je da je ovo jedan od komplesknijih međunarodnih projekata koje zajedno sprovode Institut za javno zdarvstvo Republike Srpske, Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslovačke županije i Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Osim nabavke opreme, putem projekta je obezbijeđena edukaciju za oko 260 epidemiologa iz zemalja učesnica, sa međunarodnim predavačima.

Mikrobiolog Stanka Tomić navela je da se svakodnevno radi na tome da Institut omogući što brže i pouzdanije izdavanje nalaza stanovništvu.

  • U ovako velikom broju usluga moguće je da se jedan aparat pokvari, zato je značaj nabavke nove opreme veliki. To će uticati na kapacitet laboratorije, jer su povećani zahtjevi za analizama – dodala je Tomićeva.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare