Institut: Vakcinu ne može uvesti nijedna zdravstvena ustanova - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Institut: Vakcinu ne može uvesti nijedna zdravstvena ustanova

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske saopštio je da se u Srpsku mogu uvesti i distribuisati vakcine protiv virusa korona jedino preko veletrgovaca, te da se sve cijene koje proizvođači nude bilo kojoj zemlji odnose na cijenu vakcine u zemlji proizvođača bez dodatnih troškova. Iz ove ustanove je pojašnjeno da stoga vakcinu ne može uvesti nijedna zdravstvena ustanova niti Ministarstvo zdravlja.

Iz Instituta su naglasili da, osim ruskih vakcina Sputnjik V, koje je obezbijedila Republika Srpska, nijedna druga vakcina bilo kojeg proizvođača nije ušla u BiH.

“Institucije Srpske uložile su ogromne napore da u globalnim uslovima otežanog dolaska do vakcine za svoje građane obezbijede vakcinu. Bez obzira na sve pritiske i izuzetno otežane uslove za donošenje odluka u ovim okolnostima, ističemo da ćemo odgovorno i predano nastaviti da radimo sve kako bismo zaštitili zdravlje stanovništva Republike i sproveli plan vakcinacije protiv kovida 19”, navode u JZU Institut za javno zdravstvo RS.

Podsjetili su da je Vlada Srpske na sjednici od 21. januara donijela zaključak kojim zadužuje Institut za javno zdravstvo da, s ciljem povećanja obuhvata stanovništva vakcinacijom protiv virusa, obezbijedi dodatnu količinu odobrenih vakcina za vakcinaciju 200.000 ljudi, za šta je potrebno 400.000 doza.

U saopštenju se dodaje da je Institut sproveo nabavku ruske vakcine na osnovu dostavljene ponude veletrgovca “Krajina grupa” koji je u tom smislu dostavio pismo interesa Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske, nakon čega je potpisan ugovor sa proizvođačem vakcine i pripremljena informativna ponuda za vakcinu.

“Ta ponuda je dostavljena Institutu koji je na osnovu ponude i zaključaka Vlade i Štaba za vanredne situacije pripremio pregovarački postupak, nakon čega je uslijedila dalja realizacija nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima”, pojasnili su iz ove ustanove.

Ističu da su u ugovoru jasno definisane obaveze dobavljača kada je riječ o nabavci vakcine, skladištenju i distribuciji.

“Dobavljač ima i obavezu kupovine vakcine od proizvođača, transport, osiguranje proizvoda i transporta, odgovarajuću pratnju kao i sve troškove uvoza, kontrole serije, skladištenja robe u režimu od minus 18 stepeni Celzijusovih koliko god to bude potrebno. Ima i obavezu transporta proizvoda u navedenom režimu jer je sama vakcina stabilna samo dva sata na temperaturi višoj od preporučene do svake zdravstvene ustanove u Srpskoj”, naglašeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Instituta.

Dodaje se da je time obezbijeđena sigurnost kvaliteta vakcina, jer je veletrgovac ugovorom obavezan i odgovoran za obezbjeđenje svega što je potrebno za njenu nabavku, te čuvanje i distribuciju u skladu sa najvišim standardima, koju propisuje proizvođač ove vrste vakcine.

“U skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima uvoznik, odnosno distributer lijekova, može biti jedino veletrgovac koji za to ima dozvolu, odnosno rješenje. Samim tim nijedna zdravstvena ustanova ili Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske ne može uvesti ili distribuisati vakcinu ili bilo koji drugi lijek”, zaključio je Zeljković.

NN

Danas objavljeno

Ponovo uhapšen Srbin Boško Karalić iz Negoslavaca

M.

Korona haos u Hrvatskoj

M.

Milanović za dijalog o BiH sa Vučićem i Erdoganom

M.

Ostavite komentar