Institut: Odgađanje revakcinacije neće ugroziti konačni efekat - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Institut: Odgađanje revakcinacije neće ugroziti konačni efekat

Nakon informacija da je u Prijedoru obustavljena imunizacija jer je određena količina doza vakcina propala zbog nestanka struje, iz Instituta navode da za Sputnjik V, preporučeni period od prve do druge doze iznosi od 21 do 28 dana. “Sve vakcine koje su trenutno dostupne u Republici Srpskoj daju se u…

Nakon informacija da je u Prijedoru obustavljena imunizacija jer je određena količina doza vakcina propala zbog nestanka struje, iz Instituta navode da za Sputnjik V, preporučeni period od prve do druge doze iznosi od 21 do 28 dana.

“Sve vakcine koje su trenutno dostupne u Republici Srpskoj daju se u dvije doze sa razmakom od tri do 12 nedjelja zavisno od proizvođača vakcine. Odgađanje vakcinacije drugom dozom neće ugroziti stvaranje zaštite organizma i konačni efekat vakcinacije. Zaštitno dejstvo vakcine se počinje uočavati već nakon 14 dana od prve doze. Pojedini proizvođači su objavili procjene da se, u izuzetnim situacijama, može produžiti period između dvije doze vakcine”, ističu u Institutu.

Dodaju da su od Doma zdravlja u Prijedoru zatražili informaciju o sprovođenju revakcinacije za stanovništvo starije od 65 godina u Prijedoru, koje je prethodno vakcinisano ruskim vakcinama Sputnjik V, s obzirom na to da su domovi zdravlja u Republici Srpskoj odgovorni za sprovođenje vakcinacije stanovništva na svom području.

“U skladu sa tim, očekuje se da Dom zdravlja Prijedor i lokalna zajednica utvrde okolnosti u kojima se sprovodi vakcinacija građana protiv Kovida-19 i preduzmu sve potrebne mjere kako bi se vakcine adekvatno skladištile i čuvale, a za stanovništvo ogranizovao nesmetan proces imunizacije”, naglašeno je u saopštenju Instituta.

Iz ove zdravstvene ustanove ističu da su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske obezbijedili su sve što je potrebno za nesmetano odvijanje procesa vakcinacije protiv Kovida-19 u Republici Srpskoj.

“Za potrebe stanovništva do sada su obezbijeđene vakcine četiri proizvođača, a ppoces vakcinacije počeo je 12. februara 2021. godine i od tada se odvija na prostoru cijele Republike Srpske, prema Planu vakcinacije protiv Kovida-19 u Republici Srpskoj Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i utvrđenim prioritetima. Za zdravstvene ustanove koje provode proces vakcinacije obezbijeđeni su potrebni uslovi za distribuciju i čuvanje vakcina, što podrazumijeva i određeni broj frižidera nabavljenih upravo za potrebe sprovođenja procesa vakcinacije stanovništva protiv Kovida-19, obuka za zdravstvene radnike u domovima zdravlja dužnim da sprovode vakcinaciju, kao i stalna stručna podrška Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske”, zaključuje se u saopštenju.

Danas objavljeno

Osumnjičeni za otmicu Stevanovića sprovedeni u Tužilaštvo

M.

Uragan hara Italijom; bujice ruše sve pred sobom, beživotno tijelo nađeno u grmlju

M.

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Ostavite komentar