Institut Gamaleja objavio najnovija istraživanja o vakcini Sputnjik - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Institut Gamaleja objavio najnovija istraživanja o vakcini Sputnjik

Najnovija istraživanja ruskog Instituta Gamaleja potvrdila su da druga doza vakcine Sputnjik može da bude data i do 90 dana poslije prijema prve doze, dok je minimalan razmak 21 dan, saopštio je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Kako se navodi u saopštenju, dokazano je da povećanje intervala između prve i druge doze ne utiče na snagu imunog odgovora i u nekim slučajevima je čak pojačava, i produžava trajanje imunog odgovora na virus korona.

S obzirom na izuzetno veliku potražnju za vakcinom među stanovništvom, ova odluka će značajno ubrzati imunizaciju prvom dozom vakcine.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТНајновија истраживања руског Института Гамалеја потврдила су да друга доза вакцине Спутњик Ве може…

Posted by JZU Institut za javno zdravstvo on Ponedjeljak, 7. juni 2021.
  • Ovim putem pozivamo sve građane koji su primili prvu dozu vakcine Sputnjik na strpljenje i razumijevanje, jer je ovim istraživanjem prilagođena i isporuka druge komponente vakcina. Međutim, to ni na koji način neće uticati na njihov imunitet. Čim druga komponenta vakcine bude isporučena u Republiku Srpsku, građani će biti obaviješteni i pozvani na revakcinaciju – saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo.

Danas objavljeno

Sijarto: EU treba da iskoristi svaku priliku za dijalog sa Rusijom

M.

Novi zakon: Za dezertere deset godina zatvora

M.

Kadirov predložio mobilizaciju polovine pripadnika saveznih snaga

M.

Ostavite komentar