19. Juna 2019.

Institucije da istraže korupciju

Big Portal

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini na zvaničnom Twitter nalogu objavila je reagovanje na saopštenje Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kojem navode da ”odgovorne i nezavisne institucije trebaju da istraže korupciju i zloupotrebu položaja, a ne one koji rade na otkrivanju prestupa”.

”Slobodni mediji i istraživačko novinarstvo igraju važnu ulogu u odbrani javnog interesa u demokratskom društvu”, naveli su iz Ambasade SAD.

Prethodno je iz Tužilaštva BiH danas saopšteno da je nakon medijskih napisa i objavljenih video snimaka ”u aferi potkivanje”, Tužilaštvo BiH preduzelo niz istražnih radnji, sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja i osoba koji se navode u medijskim izvještajima.

”U konkretnom predmetu istrage, provođenjem istražnih radnji, prikupljeni su dokazi i donesena je naredba o provođenju istrage kojom su obuhvaćeni osumnjičeni Pandža Marko i Alešević Nermin zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 217. KZ BiH (primanje dara ili drugih oblika koristi) i 218. KZ BiH (davanje dara i drugih oblika koristi), a osumnjičeni Alešević i za kazneno djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje iz članka 155. KZ RS”, saopšteno je iz ove institucije.

U navedenom predmetu saslušan je veći broj svjedoka među kojima i predsjednik VSTS BiH Milan Tegeltija. 

Tužilaštvo BiH je navelo u saopštenju da su u posljednje vrijeme prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTS BiH, Tužilaštva BiH odnosno pravosuđa Bosne i Hercegovine u cjelini, a ti pritisci u određenoj mjeri već počinju ometati redovan rad pravosuđa.

Takođe, Tužilaštvo ukazuje da je forimiralo predmet gdje će se sa dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom, ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sistema. 

“Svi predmeti se moraju rješavati institucionalno i u skladu sa zakonom”, navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH. 

(BN)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Zdenko
Zdenko
5 godine prije

I šta kažete ? Neko ometa rad Tužilaštva. Jadni.
Preko deset godina im stoje predmeti u ladicama. A oni pričaju o ometanju.
Jedini način je formirati nezavisno tijelo sastavljeno od predstavnika svih političkih partija, medjunarodnog suda, građana i novinara, koje će ispitivati redom sve predmete na koje su izrečene žalbe.
U suprotnom, samo će se širiti crna rupa zvna pravosudje BiH.