Instalirajte novi Linux distro na vaš stari Android telefon. Evo kako - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Instalirajte novi Linux distro na vaš stari Android telefon. Evo kako

Linux kernel je osnovni element Androida, ali uprkos tome, Android se ne može nazvati klasičnom Linux distribucijom jer mu nedostaje GNU interfejs koji je tipičan za Linux distro.

Android i Linux aplikacije ne mogu se izmeniti zbog različitih sistema i biblioteka za vreme izvršavanja. Ali sada, uz napore nekih sjajnih programera, na svom pametnom telefonu možete pokrenuti legalnu distribuciju Linuxa koja tradicionalno koristi Android. Koraci su jednostavni kao i instalacija prilagođenog ROM-a, a ovo je posebno korisno ako imate stari pametni telefon, koji verovatno neće više dobijati podršku.

Ako želite da na pametnom telefonu doživite nešto drugačije od Androida – tačnije Linux – postoji nekoliko Linux-ovih distribucija zasnovanih na dodiru, poput Ubuntu Touch-a, postmarketOS-a i Maemo Leste. Možete da odete na sajt Can My Phone Run Linux, bazu podataka koju je postavio TukPhones, i upišete ime telefona u traku za pretragu da biste pronašli listu Linux distribuciju koju podržava vaš telefon.

Baš kao i prilikom instaliranja prilagođenog ROM-a, od vas će se tražiti da otključate bootloader Android pametnog telefona ili tableta. UBPorts Installer prilično olakšava pokretanje Ubuntu Touch-a na vašem telefonu, ali drugi distroi, poput postmarketOS-a, možda će tražiti dodatni korak instaliranja prilagođenog oporavka kao što je TWRP.

Morate imati na umu da je veliki deo ovih distroa u fazi razvoja i sve funkcije možda neće biti operativne. Dalje, podrška za uređaje ograničena je u određenoj meri i na listi ćete najverovatnije videti popularne starije uređaje. TukPhones baza podataka koristi indeksere za prikupljanje podataka sa zvaničnih veb lokacija za svaki Linux distro.

Ova baza će uskoro biti upotpunjena podrškom za LuneOS i SHR, proširujući mogućnosti za entuzijaste.

Pa eto, poigrajte se malo, što da ne.

Izvor: XDA-developers/Benchmark

Danas objavljeno

Svjetsko prvenstvo u Doti 2 na fudbalskom stadionu – klubovi putuju 100km zbog toga

Zeljka

Amazon otkriva datum objave i cijenu Huawei Nova 9 telefona u Evropi

Zeljka

Canalys: Samsung je isporučio najviše telefona tokom trećeg tromesečja

Zeljka

Ostavite komentar