Instagram i moderno robovlasništvo - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Instagram i moderno robovlasništvo

Moderne tehnologije, tvrde eksperti, pomažu trgovinu ljudima, pa je sve više onih koji ističu da bi i platforme koje ovakvim trgovcima daju određeni prostor trebalo da snose odgovornost.

Novinarski tim BBC News Arabic mreže otkrio je da se trgovina ljudima odvija preko Instagram-a i drugih popularnih aplikacija. Tako se na platformama koje podržavaju Google i Apple obavljaju aktivnosti koje žrtve rješavaju slobode, a tako da onaj koji ih je zarobio od toga ima neku dobit, uglavnom novčanu. Takvo tržište se već naziva „online prodavnicom,“ a novinari iz pomenutog tima su saznali da su žrtve najčešće žene koje se prodaju kao služavke. Istraživanje je sprovedeno u Kuvajtu, gde je i uhapšeno nekoliko osoba koje su odgovorne za profile na kojima se reklamirala trgovina ljudima, ali su kazne blage ili uopšte nisu propisane zakonom.

Instagram je ovim povodom objavio da su svi sadržaji ovog tipa uklonjeni sa platforme, ali to nije zadovoljilo javnost, budući da se smatra da su Google, Apple, Facebook, te druge kompanije koje upravljaju online prostorima koji se koriste za nezakonite aktivnosti, takođe odgovorne za sudbine žrtava i širenje ovakvih praksi.

Izvor: Futurism/PCPress

Danas objavljeno

Samsung Galaxy Z Flip3 ipak podržava 25W punjenje baterije

Zeljka

Gledajte Cassie, dvonožnog robota koji je pretrčao 5 km

Zeljka

AMD Radeon RX 6600 XT želi da unapredi 1080p gejming

Zeljka

Ostavite komentar