4. Marta 2021.

Inspektori u RS za noć izrekli 79.000 KM kazni

Big Portal

Uokviru akcije koja je izvršena sinoć na području cijele Republike Srpske, zbog kršenja mjera propisanih Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije RS izrečene su kazne u iznosu od 79.000 KM, saopšteno je iz Inspektorata.

Izvršeno je 457 kontrola u ugostiteljskim i trgovačkim objektima, od čega su u 66 slučajeva utvrđene nepravilnosti. Sa republičkim inspektorima, kontrole su vršili i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS u dijelu svojih nadležnosti.

Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na propuste u organizaciji radnog prostora, kršenje radnog vremena, broj osoba koje mogu boraviti istovremeno u objektu i korišćenje lične zaštitne opreme.

Poslovni subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane JZU „Institut za javno zdravstvo RS“ za sprečavanje pojave i širenja COVID -19 bolesti na radnom mjestu.

U skladu sa nadležnostima datim Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, nadležni inspekcijski organi su ovlašćeni da nalažu pravnim licima i preduzetnicima u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga sprovođenje vanrednih mjera dezinfekcije, obezbjeđivanje lične zaštitne opreme, obezbjeđivanje zaštitnih mjera fizičke distance i sprečavanje okupljanja u većim grupama, odnosno preduzimanje drugih vanrednih mjera čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti.

– Takođe, podsjećamo da je Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije RS definisano da su građani obavezni da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada), da se pridržavaju zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra, te da se pridržavaju uputstava JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za korišćenje lične zaštitne opreme – poručuju iz Inspektorata RS.

Nadzor nad sprovođenjem mjera u dijelu koji se odnosi na korišćenje lične zaštitne opreme i pridržavanja zaštitnih mjera fizičke distance na javnim površinama vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je i ovlašćeni organ za pokretanje prekršajnog postupka.

Inspekcija i u narednom periodu nastavlja sa pojačanim kontrolama na terenu. Kako ističu, pojedinci koji svojim neodgovornim ponašanjem budu ugrožavali zdravlje stanovništva snosiće posljedice u skladu sa zakonom.

– Nepovoljna epidemiološka situacija i dalje nam nameće obavezu da se dosljedno pridržavamo svih propisanih mjera. Naša kolektivna odgovornost trenutno je najbolja zaštita od širenja virusa, te pozivamo građane i privredne subjekte da prevenciju stave na prvo mjesto i da na svom primjeru pokažu odgovornost u ponašanju – zaključili su iz Inspektorata.

(Srpskainfo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare