4. Februara 2021.

Inspektori ponovo kontrolisali poznate kafiće

Big Portal

Ove posebne kontrole, kako kažu, obavljaju na osnovu prijava i informacija prikupljenih sa terena, podataka iz službenih evidencija koje vodi Poreska uprava RS, te sprovedenih analiza rizika, a prema kojima se došlo do određenih indicija da pojedini poreski obveznici u Republici Srpskoj ne prijavljuju sav prihod Poreskoj upravi RS, te da ne prijavljuju radnike u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa.

– Osnovni cilj ove akcije je provođenje posebnih kontrola evidentiranja ukupnog prometa putem fiskalne kase i prijavljivanja radnika u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa. Prilikom provođenja kontrole evidentiranja ukupnog prometa putem fiskalne kase kod poreskih obveznika je vršen popis svih artikala, odnosno upoređivanje stvarnog stanja sa evidentiranim knjigovodstvenim stanjem, a što može Poreskoj upravi Republike Srpske koristiti u budućem radu za utvrđivanje dodatnih poreskih obaveza, putem primjene indirektnih metoda utvrđivanja poreske osnovice procjenom – poručuju iz Poreske uprave RS.

U toku akcije kontrolisani su poreski obveznici: „Mala Stanica“, „Mac Tire Pub“, „Кod Brke“, „Bizarre“, „Jova Bar“, „Кafe bar 5“, „Bona Fides“, „Milky Onassis“, „Plan B“, „Alegro“ sa područja Banjaluke i „Voulez Vous“ iz Prijedora. Inače, uglavnom je riječ o ugostiteljskim objektima koji su bili predmet istrage “Fiskalna kasa” u decembru prošle godine.

U Poreskoj upravi RS sada kažu da se kod deset kontrolisanih obveznika su utvrđene nepravilnosti, za koje je izdato 13 prekršajnih naloga, na ukupnan iznos kazne od 51.500 КM, a neki od kontrolisanih poreskih obveznika su kažnjeni po dva osnova.

– Prilikom kontrole prijavljivanja radnika u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa kod tri poreska obveznika, i to „Mala Stanica“, „Кafe bar 5“ i „Bona Fides“ zatečeni su neprijavljeni radnici te su za navedene nepravilnosti izdati prekršajni nalozi u iznosu od po 3.000 КM za svakog od navedenih samostalnih preduzetnika.Neevidentiranje ukupnog prometa putem fiskalne kase je utvrđeno kod devet poreskih obveznika, i to kod već pomenutih: „Mala Stanica“, „Кafe bar 5“, „Bona Fides“, te poreskih obveznika „Mac Tire Pub“, „Кod Brke“, „Bizarre“ doo, „Jova Bar“, „Plan B“ i „Alegro“. Za utvrđene prekršaje poreski obveznici su novčano kažnjeni u ukupnom iznosu od 42.000 КM, te im je izrečena mjera zabrane obaljanja djelatnosti u trajanju od 30 dana, a koje će se izvršiti ukoliko poreski obveznici u roku 72 sata od izricanja mjere zabrane ne dostave Poreskoj upravi Republike Srspke dokaz o uplati novčane kazne – preciziraju u Poreskoj upravi RS.

Кod poreskog obveznika „Voulez Vous“ Prijedor utvrđena je, kako kažu u Poreskoj upravi, nepravilnost gdje je obveznik onemogućio prenos podataka iz fiskalne kase ka serveru Poreske uprave Republike Srpske, a što je takođe kažnjivo prema Zakonu o fiskalnim kasama, te je navedeni obveznik prekršajno sankcionisan novčanom kaznom.

Poreska uprava Republike Srpske će i u narednom periodu, nastaviti sa ciljanim akcijama posebnih kontrola kod onih poreskih obveznika za koje postoje indicije o padu poreske discipline. Pozivaju poreske obveznike da poštuju zakonske propise i da “svoju dobit grade na pružanju kvalitetnijih usluga građanima, u zakonskim okvirima i fer tržišnoj utakmici, a ne na izbjegavanju svojih poreskih obaveza”.

– Cilj Poreske uprave RS nije kažnjavanje poreskih obveznika, već stvaranje lojalne konkurencije, odnosno da svi poreski obveznici u Republici Srpskoj posluju pod istim uslovima – navode u Poreskoj upravi RS.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare