Inspektori nemaju kome naložiti uklanjanje ribe - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Inspektori nemaju kome naložiti uklanjanje ribe

Iz Inspektorata Republike Srspke za BUKU su potvrdili da nemaju kome naložiti preduzimanje mjera uklanjanja pet tona uginule ribe jer nema odgovornog lica, kao i da je opštinska inspekcija, koja ima iste nadležnosti kao i republička inspekcija, već izlazila na lice mjesta.

“Međutim, i opštinska i republička inspekcija imaju jedan isti problem, a to je stanje u kojem se nalazi preduzeće „Ribnjak“. Računi ovog preduzeća blokirani su već duže vrijeme, pokrenut je stečajni postupak, a zbog neriješenog pitanja stečajnog upravnika inspekcijski organi praktično nemaju kome naložiti preduzimanje mjera”, rekli su iz Inspektorata RS.

Ističu da se u rješavanje ovog pitanja moraju uključiti organi jedinice lokalne samouprave, kao i republički organi, posebno u dijelu koji se tiče obezbjeđivanja sredstava za saniranje posljedica pomora ribe.

“Neophodno je što prije riješiti pitanje konkretizovanja odgovornog lica, odnosno odrediti stečajnog upravnika”, dodaju iz Inspektorata RS.

Obzirom da, navode, republička vodna inspekcija već ima pokrenut upravni postupak prema „Ribnjaku“,u petak će ponovo obići ovaj ribnjak, kako bi i službeno konstatovali trenutno stanje, i kako bi o istom informisali resorna ministarstva i druge organe u cilju razmatranja mogućih rješenja.

Kako navode, još 2019. godine je republička vodna inspekcija pokrenula upravni postupak inspekcijskog nadzora objekta „Ribnjak“, a tom prilikom su obilaskom objekata ribnjaka utvrdili da svi objekti ribnjaka, vodozahvati, upusti, dovodni kanali, odvodni kanali, nasipi, betonske konstrukcije, propusti i ispusti nisu u punoj funkciji. Ističu da je tom prilikom utvrđeno da jedan broj tovolišta nije bio u funkciji, odnosno isti su bili bez vode.

“Jedan broj kaseta je bio ispunjen djelimično vodom, ali u tim objektima nije bilo ribe. Rok važenja predočene vodne dozvole bio je 1.4.2021. godine”, naveli su iz inspektorata za BUKU

Dodaju da je tada republički vodni inspektor nalagao preduzimanje mjera u cilju održavanja vodnog objekta ribnjaka, ali da ove mjere nisu izvršene.

“Zbog nepostupanja po naloženim mjerama, inspektor je preduzeo dalje mjere koje su propisane zakonom, te su pravnom i odgovornom licu izrečene novčane kazne u iznosu od 10.000 KM za pravno lice i 2.000 KM za odgovorno lice, dok je tadašnjem odgovornom licu naknadno izrečena još jedna kazna od 1.000 KM u postupku prinudnog izvršenja”, navode iz Inspektorata RS.

Obzirom da, kako kažu, izrečene kazne nisu plaćene, Poreskoj upravi Republike Srpske upućeni su zahtjevi za prinudnu naplatu.

(BUKA)

Danas objavljeno

Erdogan proglasio pobjedu, Kilidždaroglu ne priznaje poraz, čekaju se zvanični rezultati

Vanja A

Snažan zemljotres pogodio Kolumbiju

Vanja A

U ponedjeljak nestabilno uz čestu kišu i pljuskove

Vanja A

Ostavite komentar