12. Marta 2020.

Inspektori na aerodromima u Sarajevu i Tuzli putnike pregledaju termalnim kamerama

Big Portal

Inspektori im pomažu pri popunjavanju sanitarnog upitnika, daju im rješenje o ograničenom kretanju i izolaciji, te da bi, u slučaju potrebe, što prije bili stavljeni pod zdravstveni nadzor.

Također, angažovan je i jedan federalni sanitarni inspektor koji s dvoje kolega kantonalnih sanitarnih inspektora vrši pojačane kontrole putnika na Međunarodnom aerodromu u Tuzli.

U funkciji je i termalna kamera koja omogućava detekciju putnika s povišenom tjelesnom temperaturom, te je u saradnji sa aerodromskim osobljem obezbijeđen aerodromski prostor za privremenu izolaciju osoba s povišenom temperaturom do dolaska epidemiologa i ljekara.

Uposlenici Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Međunarodnog aerodroma Tuzla i Granične policije BiH pružaju svu potrebnu pomoć i sarađuju s federalnim inspektorima kako bi se osigurala obavezna procedura sanitarne kontrole prema naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Napominjemo se da su, u skladu s naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, od 10. marta 2020. godine, u cilju daljnjeg praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprečavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane koronavirusom(COVID-19), uspostavljene Procedure nadzora putnika u međunarodnom prometu kao odgovor na pojavu koronavirusa (COVID-19), koje se primjenjuju prema svim putnicima koji dolaze s područja NR Kine, Južne Koreje, Irana, Italije, Francuske, Njemačke i Španije.

Osim primjene navedenih Procedura nadzora putnika u međunarodnom prometu, kao odgovor na pojavu novog koronavirusa (COVID-19) svim stranim državljanima koji ulaze u FBiH iz navedenih zemalja propisuju se mjere ograničavanja kretanja na razdoblje od 14 dana. Osim primjene navedenih Procedura nadzora putnika u međunarodnom prometu, kao odgovor na pojavu novog koronavirusa (COVID-19) svim državljanima BiH i stranim državljanima koji imaju stalni ili privremeni boravak u BiH, a ulaze u FBiH iz navedenih zemalja izdaje se Rješenje o obaveznoj izolaciji u trajanju od 14 dana. Preporučuje se državljanima BiH i stranim državljanima sa stalnim i privremenim boravkom u BiH, da ne putuju u navedene zemlje.

Klix.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Васкрсија, Бања Лука, Република Српска
Васкрсија, Бања Лука, Република Српска
4 godine prije

А у Бањалуци???????????????????????????? На аеродроому??????????????????????